Martinović: Ispunili smo zadatak, odbranili smo Skupštinu

RTS 14.04.2019 21:41
Martinović: Ispunili smo zadatak, odbranili smo Skupštinu


Pokazali smo kako se na miran, demokratski, civilizovan i dostojanstven načn ponašaju poslanici vladajuće koalicije i kako se mirnim i demokratskim sredstvima mogu odbraniti institucije od onih koji bi hteli nasiljem, psovkama i vređanjem da ponište izbornu volju građana, poručio je šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović."Mi smo se vrlo jasno suprotstavili narastajućem fašizmu u jednom delu srpske opozicije", rekao je Aleksandar Martinović na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali i poslanici SNS-a i drugih stranaka vladajuće koalicije. 

Naglasio je da su poslanici vladajuće koalicije ispunili zadatak i sačuvali Skupštinu od onih koji su imali jasan plan da silom uđu u zgradu parlamenta i da pokušaju da izazovu incidente i sukob sa poslanicima SNS i policijom. 

"Taj pokušaj im je propado. Pokazali smo da na miran i dostojanstven način možemo da sačuvamo Skupštinu, demokratiju i izbornu volju građana", rekao je Martinović. 

Kaže da je uoči jučerašnjeg protesta stvorena atmosfera "smaka sveta". 

"Ili će se desiti smak sveta ili će Vučić da podnese ostavku. Nije bilo smaka niti je Vučić podneo ostavku", rekao je Martinović. 

Povodom najave novog okupljanja opozicije za sedam dana, Martinović je rekao da "drhti od straha", upitao je koliko će uspeti da sakupe za sedam dana ako su juče uspeli da sakupe 7.500 ljudi, te naveo da u Srbiji više niko ne veruje ljudima poput Sergeja Trifunovića, Boška Obradovića, Vuka Jeremića, Dragana Đilasa. 

Kako kaže, zahtevi SzS dolaze od neozbiljnih ljudi, popuno su improvizovani i sastavljeni u pauzi između dva mitinga koji im je propao. 

"Ne možete da razmatrate zahteve Sergeja Trifunovića koji kaže da Vučić naseljava Arape i Mađare, onih koji su čupali znakove, pre neki dan su hteli da tuku žene ispred Skupštine grada. sadržina njihovih zahteva je iracionalna. Šta znači da promenimo izborne uslove? To su njihovi izborni uslovi, izborni uslovi DOS-a", rekao je Martinović. 

Naglasio je da je SNS pod takvim izbornim uslovima 2012, 2016, 2017. i 2018. pobedila po izbornom zakonu DOS, odnosno, kako kaže jedinstvene DS koja je sada rasparčana u "razne Đilase i Jeremiće". 

"Mi se ponašamo u skladu sa njihovim pravilima. Nema tog izbornog zakona i matematike koja može da vas dovede na vlast bez podrške građana", rekao je Martinović. 

Odsustvo podrške u narodu je, smatra, i glavni problem opozicije. 

"Kako da ispunite zahteve ljudi koji ne žele da razgovaju, kažu neće sa Vučićem jer je, kažu, diktator, neće sa Majom Gojković, traže njenu ostavku. Šta, da menjamo rukovodstvo RTS? To je njihovo rukovodstvo. Savet REM-a? Oni su doneli zakon po kome političke stanke nemaju pravo da budu u Savetu REM-a. Ko da bude? Obradović? Zahtevi su potpuno iracionalni", kaže Martinović. 

Martinović kaže i da su poslednja tri dana, koja su poslanici vladajuće koalicije proveli u Skupštini kako bi je, kaže, odbranili od pristalica SzS koji su juče protestovali, bila su prava škola demokratije. 

Za one koji misle da je budućnost Srbije u motronim testerama i vešalima, poruka je da nastave tako, a građani su im, dodao je, jasno poručili da su protiv takve njihove politike. 

Kazao je i da su lideri SzS pokazali kako oni shvataju demokraiju i to su pokazali na Starom gradu i u Paraćinu, izbacivanjem odbornika iz Starog grada i time što Saša Paunović nije dozvolio da se odborniku SNS ukaže lekarska pomoć iako je dijabetičar.

"Uprkos tome odoleli smo svim izazovima, sačuvali smo ovu instituciju za narod, ispunili smo naš zadatak", zaključio je Martinović. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak