Novi zahtevi opozicije - fer izbori, novi sastav REM i rukovodstva RTS i RTV

Politika 14.04.2019 12:53
Novi zahtevi opozicije - fer izbori, novi sastav REM i rukovodstva RTS i RTV


U Beogradu je u održan dugo najavljivani protest opozicije "Jedan od pet miliona". Nakon obraćanja govornika ispred Doma narodne Skupštine, okupljeni su krenli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Srbije. Kolona se zatim vratila pred Dom narodne Skupštine gde su se prisutnima obratili lideri opozicije.Protest  je završen nešto pre 20 časova, a vlastima je ostavljen rok od šest dana da ispune zaheteve koji su izneti na protestu. Ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, najavili su nove demonstracije sledeće subote.

Nakon govora i šetnje do Vlade i trga Slavija, okupljenim demonstrantima su se obratili i lideri Saveza za Srbiju koji su poručili da će "borba biti nastavljena sve dok Srbija ne bude slobodna". 

„Naš program je sve suprotno od tebe Aleksandre Vučiću, oteraćemo te ali mirno, bez nasilja, tvoja vizija Srbije je ovo”, rekao je predsednik Levice Borko Stefanović, pokazujući na bini, pred skupštinom Srbije gde su se obratili lideri Saveza za Srbiju posle šetnje, krvavu košulju kao podsećanje da je pre četiri meseca teško prebijen što je dovelo do protresnih skupova širom Srbije.

Prvi se, kao predsedavajući SZS, obratio lider Dveri Boško Obradović koji je okupljenima zahvalio na „hrabrom srcu jer su režimu Vučića pokazali zube” i naglasio da su upravo okupljeni građani lideri protresta, prenosi Beta.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je napomenuo da je Srbija „počela da se bude iz košmara u koju su je gurnuli najgori”. „Ovde je i levica i desnica, jer zgrada Srbije je u plamenu”, rekao je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, prema čijim rečima vlast Vučića počiva na strahu i laži. Kada gori zgrada, naglasio je Lutovac, „svi su dužni da je gase kao jedan”.

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić je upozorio da je „protivnik opasan” i da je „treška bitka pred nama”. Predsednik Nove stranke Zoran Živković je rekao da je ovo bio „najveći skup opozicije posle 5. oktobra”. „Nedostajao je 6. oktobar, nismo završili posao”, rekao je Živković, dodajući da je neophodna lustracija i Sablja protiv kriminalaca.

Protest opozicije „1 od 5 miliona” počeo je uz himnu Srbije i pesmu Vladislava Petkovića Disa „Naši dani”, koju je recitovao glumac Hadži Nenad Maričić.

Na protestu „Svi kao jedan - Jedan od pet miliona” pročitani su zahtevi za formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.

Navedeno je da sastav REM-a mora biti „na ravnopravnim osnovama” po broju predstavnika vlasti i opozicije. „Uslov je i izbor tehničkog rukovodstva i uređivačkog kolegijuma informativnog programa RTS i RTV koji bi u prelaznom periodu činile nestranačke ličnosti koje bi delegirala vlast i opozicja”, navodi se.

Pročitano je da su predstavnici protesta „Jedan od pet miliona” spremni za razgovor sa nadležnim organima i da će u narednim danima delegirati predstavnike za sve tri predložene radne grupe. „Za pokretanje dijaloga odredili smo ne samo predstavnike opozicionih stranaka već i predstavnike sturkovnih udruženja”, poručeno je sa skupa, prenosi Beta.

Profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić prethodno je, tokom govora na protestu, optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je uzurpirao vlast u državi i vladavinu prava pretvorio u ličnu samovolju.

„U svoje ruke je uzeo svu izvršnu i zakonodavnu vast, mimo zakonom propisanih dužnosti i ovlašćenja. Krenuo je da pokori i osvoji sudsku vlast, koja uvek treba da ostane nezavisna. A nema života bez prava i pravde”, rekao je Čupić na skupu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u centru Beograda. ;

On je naveo da, iako je Vučić pokrenuo kampanju pod nazivom „Budućnost Srbije”, država Srbija nema nikakvu budućnost sa njim, javlja Beta.

Bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je svu vlast podredio svojoj volji.On je na protestu „Svi kao jedan - Jedan od pet miliona” u Beogradu kazao da je „prigrabio moć predsednika države, Vlade”.

Prema rečima Ivoševića, Vučić učestvuje u vršenju zakonodavne, izvršne i sudske vlasti jer najavljuje donošenje zakona, promenu državnih granica, iako je to posao Skupštine Srbije. „Utvrđuje unutrašnju i spoljnu poltiiku, iako je to posao Vlade”, rekao je on i dodao da Vučić pošto se ponaša kao suveren narušava Ustav, navodi Beta.

Novinar Srđan Škoro pozvao je pripadnike Vojske Srbije da se priključe narodu i, kako je rekao, prekinu bruku i poniženje koje im donosi ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Ceo svet nam se smeje zbog Vulina. On je jedini ministar odbrane koji ne zna gde su mu granice zemlje i time se hvali”, rekao je Škoro na mitinigu „Jedan od pet miliona” ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu.

On je pozvao i profesore univerziteta da prekinu nastavu i priključe se protestima u srpskim gradovima, glumce i režisere da dođu na trgove jer se tu odvijaju prave drame, srpske akademike da stanu uz svoj narod, a crkvene velikodostojnike da ne služe interesima jedne partije i čoveka „koji uništava veru u bdućnost naroda”.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović izjavio je da je „tužan momenat” to što je posle 20 godina opet na protestu protiv vlasti i poručio okupljenima u Beogradu da ne očekuju rezultate danas ili sutra, te da će ih možda biti tek za dve godine.

„Mi 27 godina na ulici branimo svoje dostojanstvo, pokušavamo na ulici da stvorimo svoju državu, jer oni očigledno ne znaju šta je to država i šta je narod”, rekao je Trifunović.

„Ovo će ovde da stane, to vam ja obećavam, ovo je poslednja ulica”, poručio je on. On je opštužio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da deli društvo na „sluge kojima gospodari i one koji misle svojom glavom” i dodao da je to „okupatorska politika”.

On je kazao da će se „do krvi” boriti za lustraciju, te da svako ko sedne u „istu sobu sa bio kojim činiocem ove vlasti za mene je naveći neprijatelj od tog trenutka”. „Nema kompromisa, nema Rasima Ljajića, Čedomira Jovanovića, Ivice Dačića, Nenada Čanka, nema, više vas neće biti”, poručio je on.

Pročitano je pismo organizatora poretesta „Jedan od pet miliona” u kome se traži od Vučića da saopšti svoj plan za Kosovo. „Mi smo adresa, ne Brisel, ne Vašington, ne Moskva, ne Berlin, ne Priština, sa nama pričaš o tome”, navodi se u pismu.

Ispred Skupštine Srbije su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Boris Tadić, Zoran Lutovac, Nikola Jovanović, Rada Trajković.

Policija je blokirala za saobraćaj raskrsnicu Trga Nikole Pašića i Terazija. Na centralnim beogradskim ulicama nema policije. Ispred zgrade parlamenta je zaustavljen saobraćaj. Učesnici protesta nose zastave Srbije i transparente na kojima, uz obavezno „Jedan od pet miliona”, piše i ime grada iz kojeg su došli.

Na transparentima su ispisana imena Sremska Mitrovica, Temerin, Topola, Šid, Stara Pazova, Kragujevac, Novi Sad, Vrbas, Petrovac na Mlavi, Srbobran, Lazarevac, Požega, Kikinda, Valjevo, Jagodina i drugi.

Primećen je i transparent „Jedan od pet miliona – Kosovo i Metohija”, a ljudi koji ga nose kazali su da su došli iz Zubinog Potoka, Leposavića, Jarinja i drugih mesta u pokrajini, javlja Beta.

Sa razglasa se emituje muzika koja i inače prati proteste, a na bini se nalazi veliki video bim sa kojeg se emituju snimci izjava predsednika Aleksandra Vučića, što građani dočekuju zvižducima. Oko zgrade Doma Narodne skupštine nalaze se manje snage policije sa kacigama i štitovima.

Prvi protest protiv aktuelne vlasti održan je krajem novembra u Kruševcu zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i aktivista Levice, posle čega je sledeći protest održan 8. decembra u Beogradu gde se od tada održava svake subote.

Protesti su se proširili i na druge gradove i opštine širom Srbije i održavaju se pod sloganom „Jedan od pet miliona” koji je nastao zbog izjave predsednika Srbije Aleksadra Vučića date na početku protesta da neće ispuniti ni jedan zahtev makar ih na ulice izašlo i pet miliona.

Među zahtevima su oslobađanje medija, fer i pošteni izbori, ostavke državnog vrha i otkrivanje počinioca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Policija u Skupštini

Pred zgradom Narode Skupštine u toku su završni radovi na postavljanju bine i ozvučenja za protestni skup „Svi kao jedan” najavljen za 15 časova.

Ispred zgrade nije vidljivo prisustvo policije, a kako su predstavnici Demokratske stranke (DS) rekli, veliki broj policajaca je u samoj zgradi parlamenta.

Šef Odbora za Kosovo i Metohiju Aleksandar Drecun, koji je za trenutak izašao iz Skupštine, rekao je da se u zgradi nalaze poslanici vladajuće koalicije kako bi sprečili eventualno nasilno zauzimanje te institucije, javlja Beta.

Na stepeništu ispred Zgrade Skupštine Srbije Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu predao je fotografije kidnapovanih i ubijenih. Saobraćaj se odvija nesmetano, a na platou ispred Skupštine još nema okupljenih građana i predstavnika opozicionih stranaka.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak