Britanski automobilski div zatvara fabrike, otpušta radnike

B92 14.04.2019 12:24
Britanski automobilski div zatvara fabrike, otpušta radnike


Nakon što je proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR) zabeležio pad prodaje u Evropi i Kini, kompanija je zatvorila svoje fabrike na nedelju dana.Ta je odluka, kako piše Gardijan, deo priprema za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, a zatvorene su četiri britanske fabrike koje ukupno zapošljavaju 18.500 ljudi.

Najveći britanski proizvođač automobila ima običaj da prekine proizvodnju u susret Uskrsu, ali ove je godine to učinio nedelju dana ranije. To je produženje dogovoreno još u januaru kako bi se JLR pripremio za probleme koje je Bregzit mogao dodatno izazvati. Tada se očekivalo da će Britanija napustiti Uniju 29. marta.

Radnici zaposleni u fabrikama JLR-a će i tokom ove tri sedmice, koliko će britanske fabrike biti zatvorene, primiti platu, ali sve će te sate kasnije morati da nadoknade.

Uz zatvaranje fabrika, kompanija je zbog lošijih poslovnih rezultata uzrokovanih Bregzitom počela i da otpušta svoje radnike.

U prošloj je poslovnoj godini, JLR prodao 578.915 svojih vozila, što je pad od gotovo šest posto, dok je samo u martu prodaja pala 8,2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. JLR širom sveta zapošljava 40.000 ljudi, a otpustiće ih 4.500. Najveći broj otpuštenih biće zaposleni na menadžerskim pozicijama.

"Znali smo da moramo biti proaktivni kako bi umanjili potencijalne posledice lošeg ili, pak, tvrdog Bregzita. Dobavljači treba da se pripreme kako bi mogli svoje delove da dopreme do naših fabrika", objasnili su u kompaniji.

Uz ostale velike proizvođače automobila, Jaguar Land Rover već neko vreme radi zalihu delova automobila, ali s poteškoćama u nabavci moći će da se nose samo nekoliko dana, a ne nedelja, budući da dnevno potroši 25 miliona automobilskih delova.

BMW muče slični problemi pa su iz te kompanije već upozorili da bi u svojoj britanskoj fabrici u blizini Oksforda mogli da prestanu proizvoditi popularne Mini Coopere, prenosi Novac.hr.

Dodatno, prošle nedelje je britansko Društvo proizvođača i trgovaca automobilima upozorilo kako bi “tvrdi Bregzit imao razoran uticaj na investicije i teško stečenu reputaciju VB kao centra za inovacije” te bi “naškodio britanskoj vodećoj poziciji na svetskom tržištu”.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak