Nove tehnologije povezuju preko 26 milijardi uređaja

Mondo 13.04.2019 16:23
Nove tehnologije povezuju preko 26 milijardi uređaja


Internet i mobilna telefonija poznati su svima, ali upoznajte i trećeg člana, trećeg nosioca četvrte industrijske revolucije - Internet stvari.Svetski dan Interneta stvari (Internet of Things - IoT), jednog od ključnih nosilaca četvrte industrijske revolucije, obeležava se 9. aprila, a procenjuje se da će do kraja ove godine svet imati 26 milijardi uređaja povezanih internetom.

Prema procenama magazina "Forbs", do kraja 2019. godine, u kojoj se obeležava i 20. godišnjica od stvaranja pojma Internet stvari, čak 85 odsto kompanija će koristiti Internet stvari u poslovanju.

Internet stvari odnosi se na povezivanje različitih fizičkih objekata putem Interneta, kako bi digitalnim putem razmenjivali podatke i reagovali prema potrebama korisnika, navodi se u saopštenju beogradskog odseka digitalne agencije Namics.

Osim toga, kako dodaje, Internet stvari može olakšati svakodnevicu starijim ljudima i ljudima sa invaliditetom, ali i doprineti uštedi električne energije. Internet of Things koncept doneće i velike promene poljoprivrednicima i kompanijama koje se bave proizvodnjom i transportom robe, a zdravstvo će, takođe osetiti brojne prednosti Interneta stvari.

U narednom periodu na razvoj Interneta stvari uticaće mreža pete generacije, 5G, koja će biti 20 puta brža od dosadašnje, a najveća novina ogledaće se u korišćenju glasovnih komandi.

Dodirom otkrivamo informacije na povezanom uređaju - informacije putuju kroz naše Telo.

Internet of Things predstavlja i mrežu senzora, povezanih u različite svrhe, a neke od najzanimljivijih primera upotreba možemo da pronađemo svuda u svetu. Recimo, IoT rešenjima se kontroliše stanje saobraćajnica i posebno mostova, čime se unapred zna da li je potrebno reagovati iz nekog razloga, kako do oštećenja ne bi došlo. IoT rešenja se već ugrađuju i u ljude, kako bi im se olakšao život. Recimo, ugradnjom biočipa, zasnovanog na IoT-u čoveku je omogućeno da vrši napredniju interakciju sa okolinom ili da unapredi kvalitet života u slučaju nekih bolesti.

Internet stvari (IoT) će u budućnosti biti jedan od stubova razvoja digitalnog društva u koje sve više ulazimo, ali će morati da se radi na rešavanju niza problema u vezi sa bezbednošću, koja je najslabija kaika ove tehnologije smatraju stručnjaci za sajber bezbednost.

Termin Internet stvari prvi put je upotrebljen 1999. godine, a osmislio ga je britanski inženjer Kevin Ešton.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak