Rezervista sa imućnom tetkom

Danas, V. Jeremić 13.04.2019 15:32
Rezervista sa imućnom tetkom


Iako je ministar odbrane Aleksandar Vulin odustao od najavljenog štrajka glađu, njegova reputacija političara čiju karijeru prate afere ostala je netaknuta.Za malo manje od dve godine, koliko obavlja posao ministra odbrane, svojim postupcima privlačio je medijsku pažnju, dovodeći u pitanje sposobnost da obavlja visoku funkciju na kojoj je.

Prva afera u kojoj se spominjalo njegovo ime bila je verovatno i najštetnija po njegov ugled. Tri meseca pošto je rotirao mesta sa ministrom Zoranom Đorđevićem, pojavila se priča o tetki njegove supruge iz Kanade. Ukratko, priča koju je objavio portal KRIK pokazala je da je Vulin u odgovoru Agenciji za borbu protiv korupcije naveo da je 205.000 evra za kupovinu stana u Beogradu pozajmio od suprugine tetke iz Kanade. Na ovoj priči se stalo, pošto su sva tužilaštva koja su bila u dodiru sa ovim predmetom odustala od istrage.

Odmah na ovu, naslonila se i afera sa portalom KRIK. Pokret socijalista, stranka čiji je Vulin predsednik, u saopštenju je nazvala Stevana Dojčinovića, urednika KRIK-a, narkomanom koji mrzi svakoga ko se bori za Srbiju. „Nije tajna da je Dojčinović plaćen iz inostranstva za svaki tekst kojim napada Vulina, a nije tajna ni da uzima narkotike“, stajalo je u saopštenju. U ovu priču uključila se i premijerka Ana Brnabić tvrdnjom da „razume emotivnu reakciju ministra“.

Niz novinskih tekstova pisan je prethodne dve godine o odnosu ministra Vulina i vojničkih uniformi. Najpre je kritikovan zbog toga što je nosio uniformu koju zakon ne poznaje, a zatim je javno dovedeno u pitanje ko je dozvolio Vulinovom kumu, vlasniku televizije Pink Željku Mitroviću da obuče učesnike jednog rijaliti programa u vojničke uniforme.

Na kritike da nije služio vojni rok, Vulin je odgovorio potezom koji je dobio još oštrije kritike. I pored toga što po zakonu nije mogao da bude preveden u rezervni sastav, prijavio se, prošao lekarske preglede i otišao na dvonedeljnu obuku rezervnog sastava. Pre toga, u dva navrata je marširao sa vojnicima, postavljajući presedan za jednog ministra.

Izjave ministra Vulina zaslužuju poseban osvrt. Po potrebi ulazio je u verbalne sukobe sa političarima u Hrvatskoj, BiH, Kosovu… Deo tog diplomatskog rečnika iskoristio je u intervjuu koji je nedavno dao Večernjim novostima: „… Konflikt sa Šiptarima nije i ne može da bude zamrznut… U Otomanskom carstvu je postojala kazna – vezivanje za mrtvaca. Okrenuti licem ka lešu, vezanih ruku i nogu, svaki pokret je i pokret mrtvaca, i tako dok živ čovek vezan za mrtvaca ne poludi. Što pre se otkinemo od Šiptara, pre ćemo početi da živimo. Ako nećemo, pa srećno nam celovito i nezavisno Kosovo.“ Između ostalog, ovakva retorika dovela je do toga da Hrvatska zabrani Vulinu ulazak u zemlju.

Prema rečima Srete Malinovića, generala avijacije u penziji, Aleksandar Vulin svojim ponašanjem sramoti sebe, sistem odbrane i državu.

– NJegova najava da će štrajkovati glađu zbog nasilja opozicije je velika sramota za državu. Ti njegovi skečevi jesu namenjeni domaćoj publici kako bi se skrenula pažnja javnosti, ali oni nam urušavaju ugled spolja. Ko smatra ozbiljnom državu čiji sistem odbrane predvodi klovn, navodi Malinović.

Reputaciona šteta u inostranstvu nije, prema Malinovićevim rečima, jedina posledica Vulinovih nastupa. Kao jedan od razloga masovnog napuštanja kadrova iz Vojske Srbije on vidi upravo ministrovo ponašanje.

– Teški uslovi i mala plata nekako mogu i da se nadoknade. Ali, onom ko je spreman da da život za otadžbinu, čast je jedina nenadoknadiva imovina. Veliki broj profesionalnih vojnika je zbog ovakvog ministra otišao, jer ne žele da ih iko ponižava. Oni tom čoveku moraju da salutiraju, zaključuje Malinović.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak