NA Ivana Đorđevića (59), srpskog državljanina, ubijenog u Johanesburgu, ispaljeno je čak 26 metaka, od kojih ga je većina pogodila. Dvojica maskiranih napadača pucala su iz jurišnih pušaka "R4", a posle zločina, koje su snimile kamere, pobegli su nekoliko kilometara dalje i zapalili automobil korišćen u zločinu.

Kod Đorđevića su tokom uviđaja pronađena dokumenta i na prezime Lazarević, pa se sumnja da je koristio više pasoša i ličnih karata. Do oružanog napada na njega došlo je oko 11.30, a nije mu pomoglo ni to što je vozio blindirani "merecedes".

Prema nezvaničnim saznanjima, Đorđević je živeo u stambenom kompleksu Brajanston i vozio se ka svom domu. U jednom trenutku video je kako mu se približava BMV, a u njemu maskiranog vozača i suvozača. Jedan od njih pucao je, ali su se meci odbijali od blindirani "mercedes".

On je zaustavio auto i pokušao da pobegne, ali su ubice potrčale za njim i ubile ga. Ubrzo je došla policija i obavila uviđaj. Potraga za napadačima i dalje traje. Inače, mediji javljaju da je u spaljenom automobilu pronađena i jedna puška, pa se pretpostavlja da je iz nje pucano na Đorđevića.

Sličan kriminalni scenario primenjen je i u julu prošle godine kada je na periferiji Johanesburga ubijen Darko Kulić. Mediji u Pretoriji pišu da je u ovom napadu korišćeno isto oružje (puška "R4"), kao i da je auto u kom su bili napadači, potom, zapaljen.

Tamošnje bezbednosne službe pokušavaju da utvrde da li su ova dva zločina povezana, kao i likvidacija Jugoslava Smiljkića (51) koji je proteklog vikenda sahranjen u Beogradu. Smiljkić je, takođe, ubijen u Johanesburgu, a upućeni navode da na tlu Afrike bukti pravi rat između srpskih kriminalnih bandi.

Đorđević je do sada preživeo nekoliko pokušaja da ga ubiju. Poslednji put, u septembru 2017. godine, kada je sedeo u svom automobilu, na parkingu KFC nadomak "Bedford centra" u Bedfordu, predgrađu Johanesburga. U tom napadu on je pogođen sa četiri metka. Prebačen je u bolnicu i jedva je preživeo teške povrede.

Nekoliko meseci je proveo u bolnici, a deo njegove vilice je znatno oštećen. Tada je saopšteno da su napadači sa mesta zločina pobegli belim "folksvagenom". Tokom uviđaja policija je u Ivanovom automobilu pronašla veliku količinu novca, ali i laptopova.

KAMERE SNIMILE NAPAD

SNIMAK filmske sačekuše, objavili su južnoafrički mediji. Prikazana su dva snimka, iz različitih uglova, a na njima se jasno vidi kako napadači kolima presecaju put, a zatim otvaraju vatru iz automatskog oružja.