Tramp uvodi tarife na robu iz EU

RTV 11.04.2019 13:52
Tramp uvodi tarife na robu iz EU


Američki predsednik Donald Tramp izjavio je danas da će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vredne proizvode iz Evropske unije.Njegova izjava dolazi samo dan pošto je trgovinski predstavnik SAD predložio listu proizvoda koji će se naći na udaru, u znak odmazde za evropske subvencije proizvođaču aviona Erbasu.

"Svetska trgovinska organizacija je zaključila da su subvencije EU Erbasu negativno uticale na SAD, koje će sada uvesti tarife na 11 milijardi dolara vredne proizvode iz EU", napisao je Tramp na Tviteru.

"EU je dugo godina iskorišćavala SAD. Uskoro će prestati", dodao je Tramp.

Britanski javni servis BBC je ranije danas preneo da SAD razmatraju uvođenje carina na robu iz EU u vrednosti od 11 milijardi dolara, kao odgovor na subvencije EU za Erbas, i da su avioni i sir među proizvodima na koje bi mogle biti uvedene carine.

Trgovinski predstavnik SAD Robert Lajtizer je saopštio da je vrednost robe na koju bi se uvele takse podložna arbitraži u STO, čiji se rezultat očekuje za nekoliko meseci.

"Ovaj slučaj je u sudskom sporu 14 godina i došlo je vreme za akciju. Administracija se priprema da odmah odgovori kada STO donese svoj zaključak o vrednosti američkih protivmera", izjavio je Lajtizer.

Dodao je da je krajnji cilj postizanje sporazuma sa EU o okončanju svih subvencija za proizvodnju velikih civilnih aviona.

"Kada EU okonča ove štetne subvencije, dodatne američke tarife uvedene kao odgovor bi mogle biti ukinute", zaključio je američki trgovinski predstavnik.

O preliminarnoj listi robe za nametanje dodatnih taksi održaće se javne konsultacije. Neki od proizvoda na toj listi su: sir, limun, fileti lososa, maslinovo ulje, džemperi i slično, motocikli s motorom veličine između 500 i 700 kubnih centimetara, zidni satovi bez električnog pogona koji rade preko 47 sati bez premotavanja.

Za određene proizvode se razmatraju dodatne uvozne carine ako se proizvode u Francuskoj, Nemačkoj, Španiji ili Velikoj Britaniji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak