Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora

RTV 11.04.2019 13:47
Asanž uhapšen u ambasadi Ekvadora


Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (47) je uhapšen danas u ambasadi Ekvadora"Mogu da potvrdim da je Asanž u pritvoru i da je suočen sa pravosuđem Britanije", rekao je britanski ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid, prenela je agencija Rojters.

Nakon što je vlada Ekvadora ukinula azil osnivaču Vikiliksa, britanska policija je ušla u ambasadu Ekvadora u Londonu i uhapsila Asanža.

Predsednik Ekvadora Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja ukinula azil Asanžu nakon što je on više puta prekršio međunarodne konvencije.

U ekvadorskoj ambasadi Asanž se nalazio od 2012. godine, kako bi izbegao izručenje Švedskoj koja ga tereti za seksualno zlostavljanje.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD kako bi se suočio sa njihovim optužbama za obelodanjivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Asanž će se u veoma kratkom roku pojaviti u vestminterskom sudu, navela je britanska policija.

Moreno: Velika Britanija Asanža neće izručiti zemlji sa smrtnom kaznom

Velika Britanija garantovala je da Asanža neće izručiti zemlji koja zakonom predviđa smrtnu kaznu, rekao je danas predsednik Ekvadora Lenin Moreno, posle hapšenja Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

"U skladu sa našom jakom posvećenosti ljudskim pravima i međunarodnom zakonu, zatražio sam od Velike Britanije da garantuje da Asanž neće biti izručen zemlji u kojoj bi bio izložen mučenju ili suočen sa smrtnom kaznom", rekao je Moreno u snimku postavljenom na tviteru.

"Britanska vlada je potvrdila to pismeno, u skladu sa njihovim odredbama", dodao je Moreno, prenela je agencija Rojters.

Peskov: Moskva se nada da će Asanžova prava biti poštovana

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da se nada da će sva prava Asanža biti poštovana.

"Ako su navodi medija tačni, on je uhapšen u Londonu, tako da nemam ništa više tu da dodam. Mi se nadamo, naravno, da će sva njegova prava biti poštovana", rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li je Rusija spremna da dodeli azil Asanžu, preneo je TASS.

Zaharova Ruka "demokratije" steže grlo slobode

Ruka "demokratije" steže grlo slobode - tako je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala hapšenje Asanža.

Zaharova je to napisala na svom nalogu na Fejsbuku.

Vikiliks: Asanž žrtva napora moćnih aktera, uključujući CIA-u

Međunarodna neprofitna organizacija Vikiliks, čiji je osnivač Džulijan Asanž danas uhapšen u Londonu, optužila je "moćne aktere", uključujući američku Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA), za "sofisticirane napore" da se Asanž dehumanizuje, delegitimiše i odvede u zatvor.

Vikiliks je na svom nalogu na Tviteru objavio fotografiju Asanža, uz koju je napisao da je "ovaj čovek sin, otac i brat", da je on osvojio desetine novinarskih nagrada i da je bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir svake godine od 2010.

"Moćni akteri, uključujući CIA, angažovani su u sofisticiranim naporima da se on dehumanizuje, delegitimizuje i zatvori", naveo je Vikiliks uz hešteg "Zaštiti Asanža".

Advokat: Ponovo otvoriti slučaj posle hapšenja Asanža

Šveđanka koja optužuje osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža za silovanje, zatražiće ponovno otvaranje tog slučaja pred švedskim pravosuđem.

Švedsko tužilaštvo je odustalo od preliminarne istrage 2017. godine.

Advokatkinja Elisabet Masi Fric rekla je da je današnje hapšenje Asanža njena klijentkinja čekala i nadala se tome još od 2012. godine, prenela je agencija AP.

Kako je istakla, ona i njena klijentkinja uradiće sve što mogu da se slučaj u Švedskoj ponovo otvori, kao i da se Asanž izruči toj zemlji kako bi mu se sudilo za silovanje.

Asanžov advokat: Značajan rizik od izručenja Americi,pratimo

Postoji veliki rizik da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž bude izručen SAD, koje ga optužuju za objavljivanje poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata, izjavio Asanžov advokat Per Samuelson švedskoj državnoj televiziji SVT, prenosi TAS S.

"Prirodno, smatram da je to potpuno neprihvatljivo. Vidimo jasne znakove koji ukazuju da Amerikanci žele da ga osude ili su ga već osudili. Hajde da vidimo da li je ova zabrinutost opravdana ili preterana", kazao je Samuelson.

On je ocenio da bi "mogao da postoji tajni nalog za izručenje koji su uputili Amerikanci ili koji bi mogao da bude primljen sada".

"Saznaćemo to u narednih nekoliko dana. Sve do danas, SAD su uspevale da tajno igraju svoju igru, ali sada više neće biti u mogućnosti da to čine", naveo je švedski advokat Asanža.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak