Šešelj nastavlja sa govorom mržnje, vlast i nadležne institucije žmure

N1info 11.04.2019 04:47
Šešelj nastavlja sa govorom mržnje, vlast i nadležne institucije žmure


Haški osuđenik Vojislav Šešelj nastavlja sa govorom mržnje, bez osude bilo koga iz vlasti ili državnih institucija. "Оn је trbuhozborac onoga što njegove bivše stranačke kolege ne žele javno da izgovore", ocenjuju analitičari.Nakon što je juče zapretio da će poslanicu Demokratske stranke Aleksandru Jerkov politi katranom i ošišati, lider radikala Vojislav Šešelj nastavio je sa pretnjama i uvredama koje šalje sa svog Tviter naloga - ovaj put na meti su se našli novinari, mediji i poverenica za zaštitu ravnopravnosti. Šešeljeve najnovije verbalne obračune, međutim, vlast dosad nije osudila, zbog čega opozicija i analitičari procenjuju da je predsednik Srpske radikalne stranke trbuhozborac onoga što njegove bivše stranačke kolege ne žele javno da izgovore.

Kad vređa, Vojislav Šešelj ne štedi nikog, osim onih koji su na vlasti. Danas, i to ne po prvi put, na red su došli mediji koji su kritički izvestili o njegovim pretnjama poslanici Demokratske stranke. Lider radikala "Blic" je nazvao najprljavijim dnevnim listom u Srbiji, obračunavajući se zatim s njihovim novinarima poimence, nakon čega je reagovala i redakcija.

"'Blic' godinama ukazuje da Šešelju odavno nije mesto u političkom životu Srbije. Bez obzira na to, mi ćemo nastaviti kao i do sada da javnosti ukazujemo na njegovu mržnju koju neprekidno širi, otrovne stavove o svemu i svakome, uvrede, psovke, primitivizam i bezobrazluk", poručila je redakcija "Blica".

Dodaju da se nadaju da će neke institucije uhvatiti za glavu i promisliti zašto je Šešelju dozvoljeno da truje javni prostor.

Jedna institucija latila se posla - poverenica Brankica Janković najoštrije je osudila Šešeljeve pretnje, nakon čega se i sama našla pod Šešeljevim plajvazom. Nije, međutim, želela da zbog uvreda na sopstveni račun ulazi u polemiku sa liderom radikala.

"Taman posla, sigurno da neću nikada davati doprinos nedopustivom javnom govoru i stvaranju ponižavajuće slike o našoj Srbiji i našem društvu", kaže Janković.

Iz Šešeljeve tirade prema medijima izvukao se osnivač Danasa Božidar Andrejić, i to zato što je navodno lidera radikala spasio partijskog suda dok su bili zajedno u vojsci.

Andrejić kaže - ne samo da mu nikad nije bio spasilac, već dosledni kritičar Šešeljevog podilaženja najgorem u ljudima.

"On je zapravo jedan cirkuzant i izazivač potencijalnih posledica koje mogu biti veoma zle i krvave. Cela njegova politička karijera jeste ta prokleta igra na koju mnogi ljudi nasedaju", upozorava Andrejić.

Tu igru Šešelj igra još od devedesetih godina, kada je ga je Slobodan Milošević koristio za vulgarne obračune sa neistomišljenicima, kaže profesor Čedomir Čupić. Kaže, jedina je razlika što danas šef radikala ima još više slobode za svoju brutalnost.

"Sad je on dobio najveći razmah, jer su faktički njegovi učenici kojima je on bio veliki učitelj, majstor i uzor, sada na čelu države. Jednog momenta smo imali čak da je kompletna izvršna i upravljačka vlast bila u rukama njegovih učenika", podsetio je Čupić.

I upravo to je razlog zbog čega vlast ne samo da ne osuđuje Šešeljeve uvrede, već i odbija da postupi po zakonu i oduzme mu poslanički status, poručuje poslanik demokrata Balša Božović.

"Ono što je za nas važno je da se pod hitno oduzme mandat osuđenom ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, koji po zakonima Srbije ne može da bude narodni poslanik, a što mu omogućava isključivo i samo Aleksandar Vučić", ocenio je Božović.

Iako je vest da je Vojislav Šešelj osuđen za zločine protiv čovečnosti obišla svet, po svemu sudeći, izabrani predstavnici naroda prilično su slabo informisani. Zvanično obrazloženje zbog čega parlament nije razmatrao oduzimanje mandata lideru radikala je što od Haga još uvek nisu dobili zvanično obaveštenje o njegovoj presudi.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak