U školi po ceo dan, uz besplatan ručak

Novosti 11.04.2019 09:19
U školi po ceo dan, uz besplatan ručak


Više od 200 ustanova od septembra uvodi celodnevnu nastavu za sve đake. Planirano 37 aktivnosti kojima će se učenici baviti posle časovaŠKOLE u kojima đaci nastavu pohađaju u jednoj smeni ubuduće neće vrata zatvarati u jedan sat po podne. U njima će biti organizovan dopunski rad u okviru koga će deca od prvog do osmog razreda imati dodatne aktivnosti. Sa lokalnim samoupravama ili sa školom biće napravljen dogovor da se deci obezbedi obrok, a sve to će biti besplatno.

Ovo nam je rekla Jasmina Đelić, načelnik Odeljenja za koordinaciju rada školskih uprava Ministarstva prosvete, pojašnjavajući šta podrazumeva koncept celodnevne nastave, odnosno novi pristup u organizaciji jednosmenskog rada škole koji će postepeno početi da se uvodi od septembra.

Naša sagovornica ističe da će dodatne aktivnosti podrazumevati da deca uče predmete koje pohađaju u školi, da rade domaće zadatke, imaju časove informatike i stranih jezika, da se bave sportom, razvijaju preduzetnički duh, zadrugarstvo, gde za to ima uslova... Za sve to biće angažovani nastavnici.

Radna grupa koja se bavi ovim poslom ima zadatak da predloži različite aktivnosti i programe koji se mogu realizovati novim pristupom u organizaciji jednosmenskog rada škole, a do sada je, kaže Jasmina Đelić, predloženo 37 aktivnosti.

Kako ističe naša sagovornica, napravljen je dogovor sa 210 škola da uđu u ovaj pilot-projekat, i sve ispunjavaju potrebne uslove - rade u jednoj smeni, imaju odgovarajući prostor...

Pojašnjavajući kako će izgledati, na primer, dodatno muzičko obrazovanje, Jasmina Đelić ističe da će u seoske sredine koje nemaju muzičku školu dolaziti nastavnici muzike iz gradskih muzičkih škola i dva puta nedeljno držati časove solfeđa ili učiti decu da sviraju neki instrument.

Ovaj koncept celodnevne nastave ni na koji način se neće kositi sa sadašnjim konceptom, koji podrazumeva produženi boravak za decu u školama koje ga organizuju, niti sa celodnevnom nastavom koja se odvija u nekim školama.

Jasmina Đelić pojašnjava razliku:

- Produženi boravak organizuje se za decu koja idu u niže razrede osnovne škole i sa njima radi učiteljica koja nema veze sa njihovom "glavnom" učiteljicom. Koncept celodnevne nastave, međutim, podrazumeva da mogu da je pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, dodatne časove drže im nastavnici koji će za to biti angažovani, a i mlađa deca koja idu u boravak, ukoliko to žele njihovi roditelji, moći će da učestvuju u dodatnim aktivnostima. Novi koncept, takođe, ne treba mešati ni sa celodnevnom nastavom koja se drži u nekim školama, gde deca imaju dva časa pre podne i dva časa po podne, koje drže dve različite učiteljice.

NOVINA U INTERESU RODITELjA

MINISTAR prosvete Mladen Šarčević izjavio je nedavno da je suština novog koncepta interes učenika, ali i roditelja:

- Imamo u vidu da je radno vreme roditelja u velikom broju od devet do 17 časova, a nekada i duže. Zašto bi deca došla kući u 12.30 ili 13 časova i posle bila izložena ulici? Roditelj ne zna da li je dete učilo, da li je otišlo među loše društvo, da li se potuklo...


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak