Državni sekretar u ustaškoj uniformi, Zagreb ne reaguje

Novosti 11.04.2019 09:16
Državni sekretar u ustaškoj uniformi, Zagreb ne reaguje


Sporni snimci na kojima se vidi kako Zdravka Bušić puca iz pištolja u ustaškoj uniformi nisu uzbunili zvanični ZagrebFOTOGRAFIJE na kojima se vidi kako, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske puca iz pištolja u ustaškoj uniformi - nije izazvala reakcije zvaničnog Zagreba.

Snimci Bušićeve nastali u Americi 1977. godine, tokom snimanja filma "Hrvati: Teroristi ili borci za slobodu" preplavile su društvene mreže i izazvale lavinu komentara, dok u kabinetu Andreja Plenkovića vlada muk. Zdravka Bušić je tokom svog emigrantskog staža u SAD koketirala sa ustaštvom.

Hrvatska javnost je za nju prvi put čula kada je radila kao sekretar i savetnica u kancelariji Franje Tuđmana, a tada se saznalo i da je sestra Zvonka Bušića koji je kao politički emigrant 1976. godine oteo avion. Osuđen je na 32 godine zatvora. Bušić je oslobođen 2008. godine, a pet godina kasnije je u kući kraj Zadra počinio samoubistvo.

Zdravka Bušić se školovala u Americi, gde je jedno vreme i radila, da bi se u Hrvatsku vratila 1990. i učestvovala u formiranju HDZ-a. Posle 1995. je počela i sa političkim angažmanom u Hrvatskom saboru. Bila je i jedna od 12 hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu.

Državni sekretar u ustaškoj uniformi, Zagreb ne reaguje

O njenom "američkom delu" života relativno se malo zna, a Zdravka Bušić u to vreme nije bila politički aktivna, niti se isticala u radu emigrantskih grupa koje su često bile i na meti tadašnje Udbe.

U poslednje vreme Bušićeva je bila veoma angažovana oko odbrane prava Hrvata u BiH, a u vreme dok je šef diplomatije bio Miro Kovač postala je njegova zamenica. U administraciji ju je zadržao i premijer Andrej Plenković, pa veoma često sedi na sednicama vlade dok je ministarka Marija Pejčinović Burić na putu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak