Vučić: Dosta igre, odgovor Prištini krajem meseca

Mondo 10.04.2019 14:52
Vučić: Dosta igre, odgovor Prištini krajem meseca


Posle sastanka sa predstavnicima Srpske liste sa Kosova i Metohije u Beogradu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da ima dve molbe za njih."Zamolio sam ih da ne dozvole da jedan odsto Albanaca u četiri opštine na severu Kosova, gde su raspisni lokalni izbori, odlučuje ko će da predstavlja Srbe. Druga molba je da sa odgovorima Prištini na raspisivanje izbora i takse sačeka sastanak u Berlinu sa Angelom Merkel i Manuelom Makronom, na koji 29. i 30. aprila idemo Ana (premijerka Brnabić) i ja, a na koji su zasebno zvani Hašim Tači i Ramuš Haradinaj", rekao je predsednik Vučić.

Vučić je rekao da bi on više voleo da Srbi učestvuju na tim izborima, jer bi Srbi pobedom na izborima pokazali koliko su jači a svi bi mogli da vide i da država Srbija ima mnogo jaču podršku u svom narodu na toj teritoriji nego svi ostali zajedno.

A od sastanka u Berlinu Vučić "ne očekuje ništa".

"Poštujem Angelu Merkel i Emanuela Makrona, mislim da imamo međsobno poštovanje, ali, imajući u vidu s kim imamo posla u Prištini, ne očekujem ama baš ništa", rekao je Vučić.

Ponovio je da je Beograd spreman da počne da razgovara, kada Priština ukine takse, te da imamo mnogo da ih pitamo, s obzirom na sve što su u međuvremenu uradili.

"Ako misle da će neko da razgovara o njihovoj platformi, mogu slobodno da je pocepaju u koliko god hoće komadića, ja neću ni da je gledam. Pogledao sam je samo da vidim koliko bezobrazni mogu da budu i video sam da granice njihovog bezobrazluka ne postoje", rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da će pre tih sastanaka videti i sa kineskim predsednikom Sijem a posle njih će pokušati da se vidi i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pa će se imati kompletna slika i znati odgovor.

"Za nas je situacija veoma teška. Bio je pritisak iz sveta i SAD oko taksi, sada ga više nema i ponovo se govori 'vratite se za pregovarački sto', a za takse neme veze. Ali, dosta je bilo neće se niko igrati sa Srbijom, niti pretiti protestima u Beogradu. Ne možemo da trpimo da nas udaraju u glavu večno, moraćemo da odgovorimo", kaće Vučić.

Predsednik Vučić izjavio je povodom smene ministra Srbina u Vladi samoproglašenog Kosova i raspisivanja izbora, da je smisao svega što kosovski Albanci rade da se Srbima na KiM oduzme pravo da slobodno misle, da imaju svoju glavu i da pominju svoju državu Srbiju.

"To je smisao svega. Zato se vrši kampanja protiv Srpske liste i zato su i raspisani lokalni izbori na severu", rekao je Vučić posle sastanka sa predstavnicima Srba sa KiM.

Kosovski Albanci žele da ukinu Srbima pravo na mišljenje, rekao je on i dodao da je ministar Todosijević razrešen samo zato što je rekao istinu o Račku iako , kako kaže, danas svi znaju da je to bilo fabrikovanje od strane Vilijama Vokera.

"Kao da su oni fini momci, koji su se borili za slobodu protiv nekih zlokovaca, kao da je Todosijević pobio 19 svedoka, a ne neko drugi. Izgovorio je nešto što se ne sviđa albanskom kriminalnom lobiju...Todosijeviću, ne smeš da budeš tu...Ali, to je usmereno da Srbi nemaju svoju glavu, ne smeju da misle, samo oni koju služe njihovim interesima i koji neće da pomenu državu Srbiju", rekao je on.

Oni imaju podršku SAD i nekih zapadnih zemalja, traže Srbe poslušnike koji nikad neće pomunuti Srbiju, već hoće lepo da žive na Kim, sa Albanciam i da Srbija sa tim nema nikakve veze.

Upozorio je da takođe, neskriveno, rade na ujedinjavanju Albanaca, Kosova i Albanije, i to "pred očima svih, svi se prave da to ne vide i da ništa nisu čuli, ćute posle toga".

Srpska lista: Srbi idu na izbore

Srbi sa KiM doneli su odluku da izađu na izbore za predsednike opština na severu Kosmeta, saopšteno je danas nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića sapredstavnicima Srpske liste sa KiM. Ta odluka je, kako je saopšteno, doneta da se ne bi desilo da Albanci sa 0,1 ili jedan odsto preuzmu kontrolu na severu KiM.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak