Vilinskom stazom do viteškog grada Treske

Novosti 09.04.2019 19:48
Vilinskom stazom do viteškog grada Treske


Vikend-avantura na šumadijskom vulkanu. Fantastični kameni pejzaži sa bistrim rekama. Prateći tok svetlucave rečice uzvodno stiže se do belih slapova Bakrača koji su u tamni vulkanski prag u podnožju uklesali dubok kotaoSamo pet kilometara od centra Gornjeg Milanovca, u selu Jablanica, nalazi se nevidljiva kapija svetova stvarnosti i fantazije pod visokom vulkanskom kupom planine Treske, dela masiva Ješevice koji se pruža sve do doline Gruže.

Od trenutka kad se kroči na drevni u kamen uklesani put kroz klisuricu Jablaničke reke, čini se da svakog časa na stazi može da se pojavi šumski patuljak - rudar koji traži blago među prirodnim skulpturama od stena.

Prateći tok svetlucave rečice uzvodno stiže se do belih slapova Bakrača koji su u tamni vulkanski prag u podnožju uklesali dubok kotao, pravi vilinski bazen u kome vrtloži i peni bistra voda.


Vilinskom stazom do viteškog grada Treske

Ovaj prirodni džakuzi gornjomilanovački ljubitelji prirode leti koriste kao kupalište, a tokom cele godine on služi kao vrt za uživanje. Sedeći u foteljama od panjeva na tepihu od žutog lišća prošaranog ljubičicama može se satima sanjariti posmatrajući igru svetla. Kroz umirujući dubokoglasni hor slapova, u proleće se kao iskrice probijaju visoki glasovi ptica.

Vilinskom stazom do viteškog grada Treske

Uprkos miru i lepoti ovog mesta teško je odoleti radoznalosti i ne nastaviti put uzvodno, bilo s kamena na kamen kroz rečno korito ili drevnom stazom po kosi iznad njega. Čudnovati pejzaži od vulkanskog kamena izazivaju čuđenje i divljenje, a još više zidine od tamnih gromada koje su nepoznati graditelji ko zna kada u prošlosti postavili da štite put kad se spusti nisko u proširenje klisure.

Vilinskom stazom do viteškog grada Treske

Radoznalost ne da mira i noge same prate stazu koja se zatim ponovo penje kroz prozračnu šumu do raskrsnice do iznad ušća potočića koji se u kaskadama uliva u Jablaničku reku. Prateći ovaj tok stiže se do podnožja kupe vrha Treske, a stazu ka njemu označavaju kameni giganti najrazličitijih oblika, od savršeno srezanih pravougaonih komada, do divovskih oblutaka.

Kad se izađe iz šumarka nailazi se ne ogromni prastari hrast od koga naviše vodi široka staza s laganim usponom koja se u velikoj spirali uvija uz planinsku kupu. To je stari tvrđavski put uklesan u stenu koji prolazi kroz pravu kamenu šumu sa gusto poređanim "stablima" visokim i do 20 metara i usputnim "kolibama" od megalita teškim po nekoliko tona.

Kad se stigne na najvišu tačku Treske na kojoj uvek šumi vetar, između drveća iskrsavaju duboki temelji velike kule stare srpske tvrđave, čije su zidine i palisade bile vulkanske gromade koje kao čestar izbijaju iz tla. Iako je ovo mesto udaljeno samo osam kilometara od Gornjeg Milanovca, imate utisak da ste svetlosnim godinama daleko od nervozne civilizacije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak