'Granice kiše' trijumfovale na međunarodnom festivalu u Parizu

Blic 09.04.2019 17:38
'Granice kiše' trijumfovale na međunarodnom festivalu u Parizu


Film 'Granice kiše' Vlastimira Sudara i Nikole Mijovića proglašen je najboljim filmom na međunarodnom filmskom festivalu u Parizu - L'Europe autour de l'Europe ('Evropa oko Evrope') - i tako osvojio glavnu nagradu festivala: 'Prix Sauvage'. Film osvojio i još jednu nagradu koju na festivalu dodeljuje žiri mladih.Reditelj i scenarista Vlastimir Sudar kome su u Parizu uručene nagrade, zahvalio se svim članovima ekipe koji su posle višegodišnjeg rada na filmu i svih problema koji su mučili ovu produkciju ostali istrajni i odani projektu do samog kraja - te je njima i posvetio ove dve nagrade.

'Granice kiše' trijumfovale na međunarodnom festivalu u Parizu 

Debitantsko ostvarenje Sudara i Mijovića je na pariskom festivalu, održanom od 14. do 31. marta, imalo svoju francusku premijeru u kultnom bioskopu "L'Entrepot" koji je osnovao Frederik Miteran, nećak nekadašnjeg predsednika Fransoa Miterana, a kasnije ministar kulture Francuske. Na festivalu je prikazano preko 100 filmova, a u glavni takmičarski program uvršteno je samo osam.

U izjavi stručnog žirija rečeno je da je: "pobedio film koji afirmativno gleda na život, a što je danas više nego potrebno. To je film u kome ljubav stoji uspravno, kao dokaz i potvrda samoj sebi".

'Granice kiše' trijumfovale na međunarodnom festivalu u Parizu 
"Granice kiše" - Kristina Stevovic

Da je film očarao parisku publiku i kritiku potvrđuje i veoma naklonjena izjava žirija mladih filmskih profesionalaca, sastavljenoj od šest članova, koja je dodelila filmu i svoje Specijalno priznanje. Mladi žiri je objasnio kako je bio: "zaveden ovim filmom koji izaziva ustaljene Zapadne slike o Balkanu, i nasuprot njima poziva na razmišljanje, ljubav i pomirenje." Mladi žiri dalje opisuje film kako uspešno: "slika ožiljke rata i razdvajanja po prekrasnom balkanskom krajoliku, i onda ih leči koracima glavne junakinje Jagode (Kristina Obradović), koja je oličenje slobodne misli i novih pogleda na budućnost". Film tako, u zaključku žirija: "daje glas novim generacijama".

Posle nagrada u Italiji i Francuskoj u martu mesecu, film nastavlja uspešan niz međunarodnih nastupa koji je započeo svetskom premijerom u Montrealu. Nakon toga prikazan je na vodećim filmskim festivalima u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Rusiji, Švedskoj i zemljama regiona.

Iza filma stoje producentske kuće Balkan Kino iz Beograda, Montenegro Max Films iz Podgorice, Media Plus iz Beograda i Oskar Film iz Banja Luke. Film su finansirali Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, Ministarstvo kulture Crne Gore, Geteborški filmski festival, Radio televizija Crne Gore, a učestvovao je i Filmski centar Srbije.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak