Srbi iz regiona traže isti bukvar za sve

Radio 021 09.04.2019 16:49
Srbi iz regiona traže isti bukvar za sve


Nacionalne organizacije Srba iz regiona zatražile su aktivniji odnos matice Srbije i njenih institucija prema Srbima u regionu.  Njih je, prema procenama, između tri i četiri miliona, zajedno sa onima koji žive u Republici Srpskoj.
 
Jedan od zahteva predstavnika krovne organizacije koja okuplja srpske organizacije iz osam zemalja regiona je i "jedan bukvar za sve Srbe, ne samo u regionu već i šire u dijaspori, koji bi doprineo zaštiti srpske kulture, tradicije i identiteta".
 
Predstavnik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović je u ime krovne organizacije izrazio nezadovoljstvo zato što Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, u čijoj su nadležnosti, nije konstituisana.
 
"Zbog toga nemamo kome da se požalimo i delegiramo probleme", kazao je on.
 
Na konferenciji za novinare rečeno je da se položaj srpskog naroda razlikuje od zemlje do zemlje u regionu, da je u Crnoj Gori najlošiji zbog nasilne asimilacije, a najbolji u Rumuniji i Mađarskoj.
 
Predstavnik Srba iz Mađarske Ljubomir Aleksov rekao je da je ta zemlja izdvojila nekoliko miliona evra za projekte Budimske eparhije SPC i najavio da se 25. maja povodom završetka obnove crkveno-muzejskog objekta u Sentandreji očekuje velika proslava uz prisustvo čelnika Srbije i patrijarha SPC. Aleksov je dodao da se zahvaljujući podršci Budimpešte u Mađarskoj renoviraju i grade nove srpske škole.
 
Predstavnica Nacionalnog saveta Srba u Makedoniji Gordana Stojkovski rekla je da tamošnji Srbi nemaju finansijsku podršku države kao ni crkvu ni prostorije u kojima bi mogli da se okupljaju.
 
"Želimo jedan bukvar za sve Srbe, ne možemo dozvoliti da nestanu Kumanovska bitka, Kajmakčalan, Skadar i Sent Andreja kojih nema u obrazovnom sistemu", rekla je ona i kao jedino pozitivno izdvojila dobre međusobne odnose Srba i Makedonaca.
 
Predstavnik Nacionalnog saveta Srba iz Slovenije Nikola Todorović rekao je da u toj zemlji živi veliki broj Srba iz Republike Srpske i da zato Republiku Srpsku uz Srbiju posmatraju kao maticu od koje očekuju pomoć za Savet koji zastupa 65.000 Srba.
 
Predstavnik Udruženja srpskog naroda "Morača-Rozafa" iz Albanije Pavle Brajović rekao je da su Srbi u Albaniji počeli izgradnju institucija od nule i da danas mogu biti zadovoljni. Dodao je i da su u toj zemlji Srbima Albanci prijatelji.
 
Na konferenciji je rečeno da bi bilo dobro da uz podršku matice svi važni istorijski praznici budu zajednički obeležavani u svim zemljama regiona.
 
Krovna organizacija obuhvata Savez Srba iz Rumunije, Udruženje Srba iz Hrvatske, Nacionalni savet Srba u Makedoniji, Udruženje srpskog naroda "Morača-Rozafa", Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske, Nacionalnog saveta Srba iz Slovenije, Zajedničko veće opština iz Vukovara, Samoupravu Srba u Mađarskoj i Srpski nacionalni savjet CG.
 
Svoje korake i zahteve zasnivaju na Strategiji koju su usvojili za očuvanje srpskog identiteta i nacionalnog jedinstva srpskog naroda u regionu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak