Novac se i dalje najčešće pere preko nekretnina i automobila

Radio 021 09.04.2019 16:41
Novac se i dalje najčešće pere preko nekretnina i automobila


Novac se u Srbiji pere preko izgradnje stanova i trgovine polovnim automobilima, navodi se u Godišnjem izveštaju o radu Uprave za sprečavanje pranja novca za 2018. godinu.Analizom sumnjivih transakcija koje uglavnom prijavljuju banke, u 2018. uočeni su isti načini pranja para kao i prethodnih godina. 
 
Uprava je primetila da se novac nepoznatog porekla, od organizovanog kriminala, kao i od kriminalaca pojedinaca, ubacuje u izgradnju nekretnina koje imaju regulisanu građevinsku dokumentaciju
 
Kako se navodi, veća sumnja u pranje novca postoji kod investiranja u stambeno-poslovne objekte koji nemaju građevinsku dozvolu. U takvim slučajevima obično nema nadzora u postupku izgradnje. Nakon izgradnje vrši se legalizacija objekata (stanovi) koji su predmet prodaje (najčešće u gotovini), ocenjuje se u izveštaju. Na taj način se "sporan novac" legalizuje, ostvaruje se prihod (najčešće gotovinski) i kapitalna dobit koji su van domašaja poreskih organa.
 
U slučaju trgovine automobilima, novac nepoznatog porekla, za koji se sumnja da potiče od nelegalne trgovine polovnim automobilima, uplaćuje se po osnovu pozajmice osnivača za likvidnost u korist pravnog lica koje se bavi prodajom automobila. Pravno lice ga dalje po osnovu fiktivnih faktura transferiše u korist drugog pravnog lica sa čijih računa se vrše plaćanja ka pravnim licima u inostranstvu po osnovu kupovine automobila. 
 
Jedan od uobičajenih načina pranja je kad se novac transferiše između većeg broja pravnih lica, međusobno povezanih. Na kraju se novac prebacuje sa računa pravnih lica na račune fizičkih lica, a po osnovu otkupa sekundarnih sirovina.
 
Uprava navodi da je uobičajen način da fizičko lice otvara preduzetničku radnju, a u cilju izvlačenja sredstava sa računa pravnog lica koje je pod njegovom upravljačkom kontrolom.  
 
Kao hipotetička pretnja za pranje novca navedene su i kripto, odnosno "virtuelne valute", jer je njihova fluktuacija učestala i naglo raste ili opada, a monetarne vlasti zabrinjava ogromna količina novca koja se konvertuje u kripto valute.
 
Dodatna pretnja kod kripto valuta je prilična anonimnost u lancu trgovanja i posedovanja virtuelnih novčanika što je primamljiva prilika kriminalnim organizacijama da iskoriste za pranje novca, a Uprava smatra da bi trebalo raditi na identifikaciji nosioca posla, učesnika u trgovanju, te praćenju i kontrole kretanja tokova novca.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak