Japanci 'bombardovali' asteroid

RTS 08.04.2019 15:03
Japanci 'bombardovali' asteroid


Japanska svemirska letilica 'Hajabusa 2' detonirala je eksplozivni naboj na asteroidu 'Rjugu'Cilj ove svemirske misije je da se na asteroidu „Rjugu“ napravi veštački krater kako bi se prikupili uzorci koji će naučnicima pomoći u istraživanju nastanka Zemlje i Sunčevog sistema.

Uspeh eksperimenta će biti potvrđen tek krajem aprila, kako prenosti Kjoto njuz.

Eksplozivnu napravu, nazvanu „Mali prenosni udar“, „Hajabusa 2“ je postavila u petak na visinu od 500 metara iznad površine asteroida. Ovaj konusni kontejner težak 14 kilograma pun plastičnog eksploziva bio je pričvršćen za svemirsku letelicu i njime na asteroidu treba da bude probijen krater širine deset metara.

U međuvremenu, letelica je manevrisala kako bi se zaklonila od eksplozije sa druge strane asteroida.

Ukoliko je „bombardovanje“ uspelo, eksploziju će zabeležiti male kamere koje je postavila japanska Agencija za istraživanje svemira, samo se ne zna koliko će trajati da ti snimci stignu do Zemlje.

Ukoliko se sve bude odvijalo po utvrđenom planu, „Hajabusa 2“ će se za nekoliko nedelja vratiti u krater kako bi prikupila netaknute uzorke asteroida koji nisu bili izloženi spoljašnjim uticajima surovog okruženja.

„Rjugu“ pripada grupi asteroida C-tipa koji su nastali u prvim danima Sunčevog sistema. Naučni rezultati ukazuju na to da je nastao od ostataka većeg asteroida koji se sada vraćaju kako bi formirali sekundarni objekat.

Prečnik asteroida „Rjugu“ je malo manji od kilometra, a njegova gustina je tolika da je snaga gravitacionog privlačenja tek jedna šezdesethiljaditinka Zemljinog gravitacionog privlačenja. „Hajabusa 2“ će se spustiti u krater samo ukoliko neće biti u opasnosti da se sudari sa asteroidom. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak