Libija ne miruje: Ima mrtvih, počele evakuacije stranih državljana

B92 08.04.2019 12:21
Libija ne miruje: Ima mrtvih, počele evakuacije stranih državljana


Najmanje 30 osoba je poginula, a 50 je ranjeno u sukobima u blizini Tripolija, novi je bilans sukoba koji je sinoć objavilo ministarstvo zdravlja Libije.U izjavi za televiziju Libija al Ahrar ministar zdravlja Ahmid Omar rekao je da među nastradalima ima i nekoliko civila ali nije precizirao broj. Sa druge strane, Libijska nacionalna vojska komandanta Haftara u subotu je javila da oni imaju 14 mrtvih. BBC javlja da su neke zemlje počele da evakuišu svoje državljane.

Pobunjeničke snage na čelu s komandantom Kalifom Haftarom, koje kontrolišu istočni deo Libije, pokrenule su u četvrtak ofanzivu u nameri da osvoje Tripoli.

Predsednik međunarodno priznate vlade sa sedištem u Tripoliju Fajez Al-Saradž optužio je Haftara za pokušaj državnog udara i upozorio da će pobunjenicima biti pružen snažan otpor.

Žestoke borbe vodile su se juče blizu Tripolija između Haftarovih paravojnih snaga koje žele da zauzmu glavni grad Libije i snaga Saradžove Vlade nacionalnog jedinstva, uprkos međunarodnim pozivima za prekid neprijateljstava.

Borbe su se vodile juče južno od Tripolija posebno u Vadi Rabiju, oko međunarodnog aerodroma, objekta koji se ne koristi od kada je uništen u borbama 2014. godine.

Haftarove snage juče su objavile da su sprovele svoj prvi vazdušn napad na južno predgrađe Tripolija dok su snage verne vladi u Tripoliju izvršile svoj prvi vazdušni udar prethodnog dana.

Vašington je pozvao da se odmah prekine Haftarova ofanziva. Međutim velike sile nisu uspele da se slože u UN oko zajedničkog stava u odnosu na libijsku krizu. Ofanziva u koju su krenule Haftarove snage koje drže istok zemlje obeležava vidno pogoršanje odnosa između dve strane koje se bore za vlast u zemlji.

Misija UN u Libiji izdala je hitan apel za dvosatno primirje u nedelju u predgrađu Tripolija da bi se omogućila evakuacija ranjenih i civila zbog vojne eskalacije, međutim, primirja nije bilo.

Libija je pogođena nasiljem i političkom nestabilnošću od 2011. godine kada je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi.

U zemlji vladaju dve vlade, jedna je međunarodno priznata, ona je u Tripoliju, a drugu, u Bengaziju, predvodi komandant samoproglašene libijske nacionalne vojske general Kalifa Haftar.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak