Tramp američkim Jevrejima: Netanjahu je vaš premijer

Danas 08.04.2019 12:10
Tramp američkim Jevrejima: Netanjahu je vaš premijer


Predsednik SAD Donald Tramp rekao je na skupu održanom tokom vikenda grupi američkih Jevreja da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu 'njihov premijer'Izraelski mediji komentarišu da je očito pomešao Jevreje i Izraelce.

„Stajao sam uz vašeg premijera u Beloj kući da priznam suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni“, rekao je Tramp na sastanku Republikanske jevrejske koalicije u Las Vegasu, aludirajući na Netanjahua, premijera Izraela.

Američki jevrejski komitet je kritikovao predsednika Trampa zbog te izjave, ocenivši da bi njegove reči mogle podstaći neptrpeljivost.

Strani mediji podsećaju da Netanjahu jeste lider Izraela ali da ga Jevreji koji su rođeni ili žive u drugim zemljama ne smatraju svojim premijerom.

„Gospodine predsedniče, premijer Izraela je lider svoje zemlje, ne naše“, objavio je na Tviteru Američki jevrejski komitet, dodavši da „suprotne izjave, od odanih prijatelja ili oštrih kritičara, hrane netrpeljivost“.

Tramp je takođe, kako se čini, pomešao grupu republikanaca u Las vegasu sa svim Jevrejima u SAD kada je pitao kako su mogli podržavati njegovog prethodnika Baraka Obamu.

„Kako ste dođavola podržavali predsednika Obamu? Kako ste to radili?“, pitao je on.

Članovi koalicije su mu odgovorili povicima: „Nismo“.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak