Crnogorska strategija odbrane

RTS 08.04.2019 11:02
Crnogorska strategija odbrane


U Predlogu strategije odbrane Crne Gore navodi se da će vojska upotrebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore.Skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće u ponedeljak Predlog strategije odbrane koji je prošlog meseca usvojila Vlada Crne Gore.

U dokumentu se navodi da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posledica integracije države u NATO, ali da se ne sme zanemariti.

"Vojska će upotrijebiti sve raspoložive resurse, u saradnji sa ostalim elementima sistema odbrane i savezničkim snagama, u cilju zaštite nezavisnosti, suverenosti i državne teritorije Crne Gore", ističe se u Predlogu strategije.

Vojska će izgrađivati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite mora i vazdušnog prostora u saradnji sa drugim državnim institucijama i saveznicima, tako da u slučaju potrebe obezbedi uspešno narastanje vojnog potencijala Crne Gore.

U dokumentu se navodi da doprinos razvoju sposobnosti i kapaciteta Alijanse direktno unapređuje bezbednost, stabilnost i prosperitet Crne Gore.

"Dosljednim razvijanjem sposobnosti snaga deklarisanih za doprinos NATO strukturi snaga, i njihovim angažovanjem, Crna Gora gradi kredibilitet pouzdanog partnera u Alijansi", ističe se u Predlogu strategije.

Navodi se da je globalno bezbednosno okruženje kompleksno i izloženo nepredvidivim promenama kao i intenzivnom uticaju globalizacijskih trendova i da ga karakterišu dominantno nekonvencionalne, asimetrične i hibridne pretnje.

Bezbednost države, kako se dodaje, može biti direktno i indirektno ugrožena nestabilnostima i konfliktima koji se dešavaju van njenih, ili granica regiona, odnosno kontinenta na kojem se nalazi, što zahteva značajne promene u pristupu odbrani.

Ukazuje se da je region jugoistočne Evrope opterećen događajima iz prošlosti i nerešenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima.

"Na bezbjednost Crne Gore mogu negativno uticati krize u regionu jugoistočne Evrope, ali se zbog posrednog uticaja ne mogu zanemariti ni nestabilnosti u drugim regionima", ocenjuje se u dokumentu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak