Građani veći dobrotvori od kompanija

Politika 08.04.2019 10:18
Građani veći dobrotvori od kompanija


Prošle godine prikupljeno je 27,3 miliona evra u humanitarnim akcijama, najčešće za bolesne, marginalizovane grupe i talentovane učenikeGrađani Srbije i kompanije donirali su u prethodnoj godini 27,3 miliona evra za humanitarne svrhe i učestvovali u ukupno 2.773 dobrotvorne akcije. Posebno ohrabruje činjenica da su naši sugrađani bili darežljiviji od firmi i donirali više od 11 miliona evra za opšte dobro, pokazuje istraživanje Fondacije „Katalist Balkans”, koja čini deo Koalicije za dobročinstvo i koja već šestu godinu zaredom objavljuje izveštaje o filantropiji.

– U Srbiji se dobročinstvo konstantno razvija, a naše analize pokazuju da se, nakon velikog rasta u 2017. godini, ukupno donirani iznos stabilizovao na oko 27 miliona evra. Iako ne postoje precizni podaci koji je način darivanja najčešći, stiče se utisak da su najpopularnije donacije preko SMS-a ili žiro-računa, a analiza donacija jasno pokazuje da su naši sugrađani i firme najviše motivisani da pomažu bolesnima, marginalizovanim grupama u društvu i talentovanim učenicima kojima je potrebna stipendija za dalje školovanje. Svaka treća donacija u prethodnoj godini bila je uplaćena za lečenje bolesnika, kupovinu dijagnostičkih aparata ili opreme za bolnice. Samo zahvaljujući uplatama ljudi dobre volje udruženje roditelja dece obolele od karcinoma Nurdor sagradilo je novu bolnicu, a prva specijalizovana dobrotvorna organizacija u Srbiji koja pruža palijativno zbrinjavanje „Belhospis” sagradila je bolnicu za pacijente u terminalnim fazama bolesti – istakao je Miloš Janković iz Fondacije „Katalist Balkans”, dodajući da je oko 40 odsto donacija bilo usmereno pojedincima, trećina (državnim) institucijama, a petina neprofitnim organizacijama.

Iako u našoj zemlji postoji oko 33.000 nevladinih organizacija, najveći broj donacija stiže na račun desetak njih, u koje građani već godinama imaju najviše poverenja, čiji je rad transparentan i koje su uvek na terenu.

– Naši sugrađani i firme najčešće pomažu rad organizacija „Budi human”, „Zajedno za život”, „Podrži život”, Crveni krst, „Čep za hendikep”, Nurdor, „Belhospis” i fondaciju Novaka Đokovića. Najveći broj donacija i dalje je usmeren na jednokratne akcije, kao što je lečenje nekog pacijenta, a svega trećina priloga ima dugoročne efekte, kao što je kupovina nekog medicinskog aparata ili stipendiranje školovanja talentovane dece – zaključio je Janković.

Ana Košel, direktorka Fondacije „Ana i Vlade Divac”, koja predvodi Koaliciju za dobročinstvo, očekuje da će dobri rezultati, kad je o dobročinstvu reč, tek doći.

– Kako bismo istinski pokrenuli promene i u zakonodavnom sistemu, koji često nije dovoljno stimulativan za donatore, inicirali smo prošle godine osnivanje Saveta za filantropiju, koji deluje pri kabinetu predsednice Vlade Srbije. Formirane su i radne grupe koje će se baviti rešavanjem ključnih problema u nekoliko oblasti, kao što je unapređenje okvira za doniranje viška hrane. Želimo da se unaprede i dosledno primenjuju zakoni koji se odnose na doniranje pravnih lica, ali i da se stvore uslovi za poreske olakšice za pojedince koji daju za opšte dobro. Prema preliminarnim rezultatima, svaki dinar kojeg se država odrekne ukidajući PDV na donacije u hrani, vraća se zajednici dvostruko – naglasila je Ana Košel.

Ona je podsetila da su rezultati njihovog prošlogodišnjeg istraživanja pokazali da i naša dijaspora najviše daruje za lečenje bolesnih i poboljšanje položaja marginalizovanih populacija, ali i za urgentne situacije, kao što su bile poplave. Dominantan način informisanja starije generacije o osobama kojima je potrebna pomoć jesu klasični mediji, dok se mlađi uglavnom informišu preko društvenih mreža.

– Najveći broj donacija je u novcu, a znatno manji u hrani ili stvarima. Jedno skorije istraživanje pokazalo je da je čak dve trećine građana učestvovalo u nekoj humanitarnoj akciji, a polovina naših sugrađana smatra da je to njihova odgovornost. Međutim, oni istovremeno od države očekuju i institucionalnu i novčanu pomoć ugroženim osobama – zaključila je direktorka „Trag fondacije” Biljana Dakić Đorđević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak