Prve mašine u Džordža Vašingtona i Cara Dušana

Politika 07.04.2019 09:38
Prve mašine u Džordža Vašingtona i Cara Dušana


Režim saobraćaja će biti izmenjen, čim krene vađenje prvih tramvajskih šina, biće ukinute linije tramvaja 2L, 5 i 10.Obnova saobraćajnica od Ruzveltove do Zoo vrta, poteza dugog oko tri kilometra, radiće se u šest faza, a građevinske mašine najpre će se začuti na trećoj, od Takovske do Bulevara despota Stefana i četvrtoj, od Bulevara despota Stefana do Francuske. Od ukupno 200 dana, na koliko je posao oročen, radovi na ove dve deonice će trajati 70 dana.

U toku obnove, kako se i očekivalo, režim saobraćaja će biti izmenjen. Velika izmena, čim krene vađenje prvih tramvajskih šina, biće najverovatnije ukidanje tramvaja 2L, 5 i 10.

– Pojedine deonice na kojima se izvode radovi biće potpuno zatvorene za saobraćaj, osim raskrsnica Takovska, Bulevar despota Stefana, Francuska, Dobračina i Kralja Petra. One će biti zatvorene znatno kraće od deonice kojoj pripadaju, s obzirom na to da će se koloseci u raskrsnicama postavljati u prefabrikovanim betonskim pločama, čime se postiže brži završetak radova – istakao je sekretar za investicije Luka Petrović.

Radovima će biti obuhvaćena i raskrsnica Cara Dušana – Tadeuša Košćuška i plato u zoni raskrsnice ulica Džordža Vašingtona i Palmotićeve. 
Obnova i uređenje ulica od Ruzveltove do Zoo vrta, kako smo ranije i pisali, podrazumeva sređivanje saobraćajnih površina, komunalne infrastrukture, tramvajskih koloseka i kontaktne mreže. Predviđena je i kompletna obnova svih instalacija – elektroenergetskih, vodovodnih, kišne kanalizacije i saobraćajne signalizacije. Semafori će ubuduće, kako je dodao Petrović, raditi u adaptibilnom režimu, a prilagođeni osobama sa invaliditetom, deci i starima biće i trotoari i pešački prelazi. Na trotoarima su predviđene staze za slabovide, od kamenih taktilnih ploča, a završni sloj na svim trotoarima i parkinzima biće urađen od kamenih ploča i kamenih ivičnjaka.

– Na svim raskrsnicama biće postavljene kamere. Planirani su i novi stubovi kontaktne mreže. Oni su predviđeni i za postavljanje javnog osvetljenja, na svakom stubu biće po dve svetiljke. Nova rasveta biće LED. Ambijentalna rasveta predviđena je na platou u Palmotićevoj ulici – ukazao je Petrović dodajući da su projektom ozelenjavanja zaštićena postojeća stabla i da će drvoredi biti dopunjeni na mestima gde su sadna mesta bila prazna.

– U planu je i zaštitno oivičenje sadnih jama sa dva niza granitne kocke. To će se uraditi da bi se stabla dodatno osigurala od vozila u zoni parking prostora. Na mestima za parkiranje vozila koja koriste osobe sa invaliditetom izlaz će biti obezbeđen spuštanjem rampe – naveo je Petrović.
Ipak, i pre izlaska majstora na gradilište nanizale su se zamerke na račun predstojeće obnove ulica Kraljice Marije, 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Udruženje „Ulice za bicikliste”, koje je prisustvovalo javnoj prezentaciji projekta na ovu temu u sali opštine Palilula, ističe da su okupljeni građani uglavnom bili nezadovoljni jer smatraju da će predložena rešenja povećati zagađenje.

– Zamereno je i što nisu projektom predviđene biciklističke staze. Umesto sadašnje dve do četiri saobraćajne trake, ubuduće će ih biti pet do šest jer će tramvajske baštice biti pretvorene u deo kolovoza – kažu u udruženju.

Jedna od glavnih primedaba bila je i što su građani za projekat „saznali maltene kad je sve bilo gotovo, a ne u toku faza projektovanja”.

– Na primedbu građana da će zbirni efekat rekonstrukcija ulica i trgova imati za ishod saobraćajni kolaps, nadležni iz Sekretarijata za investicije su objasnili da će građani vremenom naći alternativne pravce i gužve će nestati. Kada su ih predstavnici „Ulica za bicikliste” pitali zašto istu logiku ne primene da suze kolovoz i izgrade biciklističke staze, nisu imali komentar – naglašavaju u udruženju napominjući da su tražili da se održi još jedna prezentacija projekta i to u sali opštine Stari grad.

GRADILIŠTA „ENERGOPROJEKTA”

Most na Adi – postavljanje šina
Karađorđeva i Savski kej – obnova i preuređenje
Bulevar umetnosti i Dr Agostina Neta – povezivanje dve saobraćajnice
Ulice od Ruzveltove do Zoo vrta – obnova i preuređenje

Šest deonica radova:

1. Ruzveltova – Starine Novaka
2. Starine Novaka – Takovska
3. Takovska – Bulevar despota Stefana
4. Bulevar despota Stefana – Francuska
5. Francuska – Kralja Petra
6. Kralja Petra – Tadeuša Košćuška

REDOSLED IZVOĐENjA RADOVA

3. i 4. deonica – rok 70 dana
2. i 5. deonica – 65 dana
1. i 6. deonica – 65 dana


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak