Svetski dan zdravlja: Besplatni pregledi za sve građane

Novosti 07.04.2019 09:05
Svetski dan zdravlja: Besplatni pregledi za sve građane


Svetski dan zdravlja obeležava se u nedelju i u Srbiji. Radiće sve zdravstvene ustanoveSVETSKI dan zdravlja obeležava se u nedelju, a tim povodom Ministarstvo zdravlja Srbije organizuje Dan otvorenih vrata u svim zdravstvenim ustanovama u zemlji.

Svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave ORL i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade EKG, provere nivo šećera u krvi.

U onim zdravstvenim ustanovama u kojima neće moći da se organizuju kompletni pregledi, građanima će biti omogućeno da obave razgovor s lekarima, posavetuju se o očuvanju zdravlja i konsultuju se o svojim zdravstvenim tegobama i terapiji.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović kaže da se Svetski dan zdravlja tradicionalno obeležava u svim zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i da je ove godine posvećen primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao osnovi univerzalne zdravstvane zaštite.

- To podrazumeva dostupnost zdravstvenih usluga stanovništvu, a istovremeno i kvalitetnu uslugu - istakla je Jovanovićeva i dodala da su domovi zdravlja kapija zdravlja i stub kvalitetne zdravstvene zaštite.

Sistem zdravstvene zaštite Srbije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu građana kroz mrežu zdravstvenih ustanova koju čini više od 350 zdravstvenih ustanova, i to 158 domova zdravlja, oko 40 opštih bolnica i više od 100 instituta i klinika.

POMORAVLjE

I u Pomoravskom okrugu sutra će biti organizovati besplatni, preventivni pregledi za građane. Reč je o opštim bolnicama u Jagodini, Ćupriji i Paraćinu i domovima zdravlja u Despotovcu, Svilajncu i Ćupriji. Pregledi će moći da se obave od osam do 16 sati. Iz ovih zdravstvenih ustanova su poručili da će svi koji dođu biti pregledani.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak