Gibraltar: Evropski dragulj u kom živi 30.000 ljudi

B92 05.04.2019 20:29
Gibraltar: Evropski dragulj u kom živi 30.000 ljudi


Britanci su nekad vladali skoro celim svetom, a od svih poseda koje su u prošlosti vratili milom ili silom, ostalo je još nekoliko. Jedan od njih je i Gibraltar, dragulj jugozapada Starog kontinenta.Ovu zemlju nastanjuje samo oko 30.000 ljudi, a ako u nju odete kao turista, nećete zažaliti. Ne samo što ćete se igrati s majmunima koji veselo skaču oko turista, ili uživati u jeftinom šopingu jer je Gibraltar “djuti fri” zona, već možete obići razne dvorce, pećine i muzeje, vredne vaše pažnje i vremena.

Gibraltar: Evropski dragulj u kom živi 30.000 ljudi

Do tada, pročitajte 10 zanimljivih činjenica o Gibraltaru. 

1. Zvanični jezik na Gibraltaru je engleski. 

2. Na referendumu 2002. godine 98 odsto stanovnika izrazilo je želju da Gibraltar ostane pod britanskom vlašću. 

3. Majmune koje smo već pomenuli nemojte hraniti jer biste za to mogli da platite kaznu od 500 funti. Usput - čuvajte ih se, jer je prošle godine nakon susreta s njima pedesetak ljudi zatražilo lekarsku pomoć. 

4. Na Gibraltaru su pre skoro pedeset godina u bračnu luku uplovili Džon Lenon i Joko Ono. 

5. Dvanaest odsto stanovnika zemlje radi u industriji igara na sreću. Zbog malih poreza, upravo su neka velika onlajn kazina i kladionice svoja sedišta prebacili na Gibraltar. 

6. Zvanična valuta je britanska funta, a poslove ministarstava obrane i spoljnih poslova sprovodi britanska vlada. 

7. Uprkos povezanosti s Velikom Britanijom, ovde se ipak, kao i u ostatku Evrope, vozi desnom stranom ulice. 

8. Gibraltar je verovatno poseban po svom aerodromu. Naime, kad avion sleće, zatvara se ulica, jer pista prelazi preko nje! Zanimljivo je da je ovakav protokol, do pre par godina, imao još jedan evropski aerodrom, onaj u Zadru. 

9. Iako Gibraltar kao britanski posed spada u Evropsku uniju, za njega ne važe pravila Šengena. Zato je nekad potrebno čekati satima na granici kako biste ušli u zemlju, a probleme prave – španski carinici. 

10. Dan državnosti slavi se 10. septembra, kad se u vazduh pušta 30.000 crvenih i belih balona – po jedan za svakog građanina. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak