Presuda 'o švajcarcima': Dužnici delimično zadovoljni

Mondo 05.04.2019 10:55
Presuda 'o švajcarcima': Dužnici delimično zadovoljni


Građani zaduženi kreditima u švajcarskim francima delimično su zadovoljni stavom Vrhovnog kasacionog suda o ugovorima koje su banke sklapale sa njima, kažu iz udruženje CHF.Vrhovni kasacioni sud je zauzeo stav da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga u švajcarskim francima, zatim da se ti krediti mogu konvertovati u kredite vezane za evro, po kursu na dan zaključenja ugovor, i da treba obustaviti sve postupke prinudne naplate kredita indeksiranih u francima.

"Zadovoljni smo stavom o ništavnosti valutne klauzule i o obustavi postupaka prinudne naplate, ali time nije rešen problem onih dužnika gde je postupak već završen i oni su ostali bez stana", kazala agenciji Beta predstavnica udruženja CHF Srbija, Sonja Vujanović.

Ona je istakla da je zahtev da ti korisnici kredita budu obeštećeni jer su oni isplatom ogromnih kamata praktično uglavnom otplatili stan koji im je oduzet.

Predstavnici udruženja će, kako je kazala Vujanović, učestvovati u radu radne grupe koja će od sutra pripremati predlog rešenja za dužnike koji imaju kredite u evrima i one kojima je banka oduzela stan zbog nemogućnosti naplate pozajmice.

"U toj grupi će biti i predstavnici banaka, Narodne banke Srbije i Vlade Srbije. Nadamo se da će rešenje uskoro biti predloženo", kazala je Vujanović.

Članovi udruženja su 21. marta počeli protest ispred Vrhovnog kasacionog suda a protest su prekinuli posle sedam dana, kad ih je posetio predsednik Republike, Aleksandar Vučić, koji je obećao da će država rešiti njihov problem.

Trenutno je u Srbiji oko 16.800 građana zaduženo u francima, a njih dug bankama je značajno uvećan zbog jačanja švajcarske valute u poslednjih desetak godina.

ŠTA DONOSI "STAV SUDA"

Stav koji je danas zauzeo Vrhovni kasacioni sud praktično znači da je teret dokazivanja je sa korisnika kredita, koji od suda traže raskid ugovora ili poništenje valutne klauzule, prebačen na banke.

Ekonomista Dejan Erić u izjavi za Tanjug napominje da će ovakav stav VKS u daljem postupanju dovesti do novih obračuna amortizacionih planova i, verovatno, do promene u visini ostatka duga i mesečne rate.

On je ocenio da je ovo veliki korak u rešavanju problema porodica koje su se pre skoro 15 godina zadužile u CHF.

Praktično, stav koji je danas zauzeo VKS znači da će banke, ako žele da spreče poništavanje valutne klauzule, u sudskim sporovima u kojima su tužene morati sada da dokazuju istovremeno da dokažu dve stvari:

- da pouzdanim pisanim dokazom uvere sud da su se radi plasmana dinarskih sredstava zadužile u švajcarskim francima ,i istovremeno,

- da dokažu da su pre zaključenja ugovora obavestile korisnika kredita kojim se sve poslovnim i finansijskim rizicima izlaže takvim aranžmanom o valutnoj klauzuli u CHF.

Samo ako banka istovremeno dokaže oba uslova moći će da se odbrani od poništavanja valutne klauzule.

Pravno gledano, to je tako, smatraju ekonomisti, mada, kažu, da je mala verovatnoća da će se to dešavati u praksi.

U svakom drugom slučaju, uputstvo VKS je da se valutna klauzula u CHF tretira kao ništavna i da se ubuduće smatra da je kredit uzet sa valutnom klauzulom u evrima i sa kamatnom stopom koju je ta banka davala klijentima koji su se u to vreme zaduživali u evrima, smatraju ekonomisti.

Nakon toga će se računati razlika koju klijent duguje banci.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je danas stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se ona zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava.

Takođe je sugerisao sudovima da kao privremenu meru nalože zabranu aktiviranja hipoteke, a tamo gde je već pokrenut postupak da se njegova realizacija odloži bez polaganja jemstva.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak