Odlaže se primena novih propisa: Probne dozvole do septembra po starom

Radio 021 03.04.2019 13:33
Odlaže se primena novih propisa: Probne dozvole do septembra po starom


Primena novih propisa Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima Srbije koji se odnose na nove vozače i izdavanje probnih vozačkih dozvola po strožem režimu, odlaže se do 2. septembra, pišu "Novosti".Zakonodavac je, kako navode "Novosti", uočio da bi veliki broj obrazaca za "stare" probne vozačke dozvole ostao neiskorišćen, pa bi, ukoliko bi propisi stupili na snagu 3. aprila, kao što je prvobitno predviđeno, taj škart nepotrebno išao na teret budžeta Ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Zato će do 2. septembra svi koji polože za upravljanje putničkim automobnilom, dobijati probne vozačke dozvole po propisima koji su važili do sada.
 
Podsetimo, novi propisi koji je trebalo da počnu da se primenjuju od 3. aprila predviđali su da će novopečeni vozači imati status početnika između dve i četiri godine, u zavisnosti od toga sa koliko godina su položili vozački ispit. Svi koji imaju punih 19 i više godina, dobili bi probnu dozvolu koja važi dve godine, a ako se vozačka stekne sa 17 godina, biće probna sve dok vozač ne napuni 21 godinu.
 
Vozač "na probnom radu" takođe ne bi smeo da vozi više od tri putnika, uključujući i osobu koja ga nadzire tokom vožnje.
 
Takođe, kad počnu da se primenjuju novi propisi, vozač koji ima probnu vozačku dozvolu neće smeti da vozi brže od 110 km/h na autoputu, 90 km/h na motoputu i 90 odsto od ograničenja na ostalim putevima (npr. ako je ograničenje 50 km/h, početnik sme da vozi 45 km/h). Takođe, neće smeti da vozi ukoliko u krvi ima alkohola (nulta tolerancija - nula promila) ili psihoaktivnih supstanci. Uz to, neće smeti da vozi u periodu od 23 do 6 časova. 
 
Početnik neće smeti za vreme vožnje da koristi telefon, čak ni sa blutut slušalicom ili nekim drugim "hands-free" uređajem, kao ni bilo koji drugi uređaj za komunikaciju. Takođe, ne sme da vozi auto sa preko 80 kW, odnosno 109 konjskih snaga. Međutim, postoji izuzetak. Sme da vozi auto jači od 109 KS ukoliko je pod nadzorom člana porodice koji se nalazi u tom vozilu i koji ima vozačku dozvolu B kategorije najmanje pet godina.
 
Novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju stupio je na snagu 3. aprila prošle godine, ali je stavka o dužini trajanja probne vozačke dozvole odložena za godinu dana. 

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak