Vučić: Prištinu ne zanimaju Nemci i Evropa – samo SAD

RTS 03.04.2019 12:10
Vučić: Prištinu ne zanimaju Nemci i Evropa – samo SAD


Priština neće ukidati takse dok SAD ne budu dovljno tvrdo to tražili od njih, ocenio je predsednik Srbije Aleksandar VučićAleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara u Loznici da li očekuje promenu ponašanja Prištine po pitanju taksi nakon posete poslanika nemačkog Bundestaga, rekao da ne očekuje – jer Prištinu ne zanimaju Nemačka i Evropa, već samo Amerikanci.

"Dok oni ne kažu to dovoljno tvrdo, Priština neće povući takse", objasnio je Vučić dodajući da se u svojim internim krugovima tuku za biračko telo.

Ukazao je da je bilo dovoljno čuti Envera Hodžu, kako kaže, "njihovog ideologa", koji je rekao da je Priština uvela takse kako bi naštetila Srbiji.

"Zamislite da smo mi proveli mere da bi naštetili Hrvatskoj, BiH ili nekim drugima. Osudio bi me ceo svet. Zamislite da govorim o Velikoj Srbiji kao Rama i ostali o Velikoj Albaniji –obesili bi me bukvalno u Briselu. Sve što nama nije dozvoljeno drugima jeste. To govori o različitim aršinima", podvukao je Vučić.

Rekao je da su fabrike koje se otvara "pobeda" i najavio da će za 25 dana u Pančevu otvoriti fabriku "CF".

Naveo je da će uticaj prištinskih taksi na našu privredu biti između 0,4 i 06, odsto na rast, te naglasio da će se Srbija snaći na drugim tržištima.

"Naša privreda biće sve snažnija, i to bez uvođenja recipročnih mera kako bi pokazali na razliku između nas i njih", rekao je Vučić.

O suđenju za zločine OVK

Povodom odluke Euleksa da na kosovske sudove prenese procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima, Vučić je rekao da se ničemu ne nada, već se plaši da ne bude po narodnoj izreci – kadija te tuži, kadija ti sudi.

"Srbi nisu imali pozitivna iskustva po tom pitanju", konstatovao je predsednik i dodao da će to biti još jedan teret na grbači i muka za naš narod na KiM.

Ali, dodao je, nemamo previše izbora, jer su, kako kaže, "oni koji su donosili odluku pre deset godina da Beograd izvuku iz formata UN, i prebace pregovore u EU, morali da znaju kakve to posledice nosi.

"Mi danas moramo da plaćamo visoku cenu pogrešnog pogleda u budućnost i pogrešnog razumevanja savremenog sveta", rekao je Vučić.

"Ne plaši me upozorenje Velike Britanije, već situacija na KiM"

Vučić je izjavio da ga ne plaši upozorenje Londona Britancima da ne putuju na sever Kosova, ali da ga plaši situacija na Kosovu i Metohiji, o kojoj on, kako kaže, govori svaki dan.

Aleksandar Vučić je novinarima, upitan o upozorenju Ministarstva spoljnih poslova Britanije, rekao da nema direktna saznanja u vezi sa tim, ali da uvek govori o tome da je svaki dan u kojem nema rešenja za KiM problem za sve.

"Zato je važno da postignemo kompromis, ali je očigledno da od toga nema ništa, nažalost", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da neće da "zabija nos u pesak", kao što mnogi u Srbiji vole da rade, da se prave da ne vide šta se dešava na KiM.

"Naravno da me plaši, kao svakog odgovornog čoveka, a ne najodgovornijeg za to u Srbiji", rekao je Vučić.

"Gde je to ustanovljeno ko je bog, a ko sendvičar"

Vučić je komentarisao i izjave političare iz redova opozicije o mitinzima i kontramitinzima, poručivši da je sloboda javnog okupljanja Ustavom garantovano pravo i sloboda.

Kako kaže, neki ljudi su sebi dali za pravo da nose vešala, da unose testere u objekte u koje nisu pozvani, da glume da su mnogo pametni i jaki tako što prave živi zid oko institucija, sprečavajući nekoga da obavlja svoj posao, tuku novinarke...

"Najzabavnije mi je kad počnu da govore o mitinzima i kontramitinzima", rekao je Vučić novinarima u Loznici.

O kakvim kontramitinzima pričaju, pita Vučić i kaže da niko ništa ne zakazuje u istom danu.

"Ili hoćete da zabranite slobodu i pravo nekom na okupljanje? Sebi ste dali za pravo da nas četiri meseca maltretirate sa vas 80-110 u Loznici, od 1.443 - 2.750 u Beogradu i od 8-32 u Vladičinom Hanu i da nam zauzimate ulice širom Srbije, a da niko ne sme da vam kaže:'Ali, izvinite u odnosu na 8-32 u Vladičinom Hanu, nas ima 3.000 koji mislimo sve drugačije od vas. I to ne smemo u jednom danu da iskažemo? Po kom principu - mi smo bogovi, a vi ste sendvičari?", kaže Vučić.

Odgovarajući na pitanje da li je gledao film novinara Metju Rasela Lija o vezi Patrika Hoa i Vuka Jeremića, Vučić je rekao da još nije imao prilike za to, ali da će ga pogledati sa zanimanjem.

"Video sam da je film uradio jedan od najpoznatijih istraživačkih novinara sveta. Interesantno je da je time morao da se bavi jedan od najčuvenijih svetskih istraživačkih novinara, a da to niko od silnih istraživačkih novinara u našoj zemlji nije učinio", rekao je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak