Zlostavljanje dece svakodnevna pojava

Mondo 03.04.2019 11:33
Zlostavljanje dece svakodnevna pojava


Srbija je postala opasno društvo za svoje najmlađe jer mališani su svakodnevno suočeni s velikom količinom nasilja, pokazuju žalbe Zaštitniku građana.Nasilje nad decom i među njima, u porodici i školi, zatim velike teškoće u primeni inkluzivnog obrazovanja i odgovarajućeg zbrinjavanja dece s autizmom, ali i maloletnički brakovi, veliki su problemi sa kojima se suočava Srbija, predočio je ombudsman Zoran Pašalić Odboru Skupštine Srbije za prava deteta.

Svakog radnog dana Zaštitniku građana stigne, pišu "Večernje novosti", bar jedan slučaj nekog deteta kome su ugrožena prava, a prošle je godine ombudsman imao 254 prijave vezane za mlađe od 18 godina. A pitanje je koliko toga ni ne dolazi do ombudsmana.

"Čak četvrtina svih pritužbi se odnosila na nasilje. Poslednji slučaj je zahtevao našu hitnu reakciju u jednoj beogradskoj školi, gde su zabeleženi oblici teškog vršnjačkog zlostavljanja, a slične slučajeve imamo u celoj Srbiji. Deca koja odrastaju posmatrajući nasilje između roditelja, takođe su žrtve i tako ih treba i tretirati", kaže Pašalić.

Deca pate i od zanemarivanja unutar porodice, a kada se porodice "raspadnu" često im se ugrožava i pravo na održavanje odnosa sa roditeljem s kojim više ne žive.

"Razgovarao sam sa najmanje stotinu roditelja kojima su poverena deca i koji ne shvataju da njihovi mališani pate jer im se ne omogućuje kontakt s ocem ili majkom", kaže Pašalić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak