Upozorenje: Rizično je uzimati keš kredite

Mondo 03.04.2019 11:31
Upozorenje: Rizično je uzimati keš kredite


Nivo ukupnih keš kredita u Srbiji otprilike je na istom nivou svih stambenih kredita i iznosi oko 3,5 milijarde evra, a to je pokazatelj da se ne ide u dobrom pravcu kreditne aktivnosti, poručuju iz Svetske banke.Viši ekonomista Svetske banke u Beogradu Lazar Šestović rekao je danas da je uzimanje keš kredita rizično iz razloga što su kamatne stope na te kredite veoma visoke, u nekim slučajevima su krediti indeksirani u odnosu na strane valute, a i uvek postoji rizik od gubitka stalnog posla.

"To je nešto što nas zaista brine. Sada imamo situaciju da je nivo ukupnih keš kredita otprilike na nivou svih stambenih kredita i to je sa makroekonomskog aspekta značajni indikator da to ne ide u dobrom pravcu kreditne aktivnosti", rekao je Šestović na predstavljanju ''Redovnog ekonomskog izveštaja za Zapadni Balkan'' Svetske banke u Beograd.

Objasnio je da keš krediti imaju negativan uticaj na privredni rast, za razliku od drugih kredita koji se odobravaju građanima i koji imaju pozitivan uticaj na ekonomski rast i privrednu aktivnost.

"Drugačije je kada banke odobravaju što veći broj stambenih kredita, onda oni vuku i građevinski sektor, dok keš krediti samo povlače potrošnju stanovništa i uvoz", rekao je Šestović.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak