Vučić sa poslanicima Bundestaga: Nemci protiv promene granica

RTV 02.04.2019 21:29
Vučić sa poslanicima Bundestaga: Nemci protiv promene granica


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa poslanicima nemačkog Bundestaga Peterom Bajerom i Kristijanom Šmitom sa kojima je razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i problemima u dijalogu sa Prištinom.Govoreći o problemima u dijalogu sa Prištinom, Vučić je istakao da je Srbija potpuno posvećena dijalogu u cilju postizanja kompromisnog rešenja, ali je Priština blokirala dijalog uvođenjem taksi na robu iz Srbije.

"Priština nije ispunila jedini uslov iz Briselskog sporazuma, a to je formiranje ZSO. Uveli su anticivilizacijske takse na robu iz Srbije i BiH i usvojili platformu koja u potpunosti onemogućava nastavak dijaloga", zaključio je predsednik Vučić i naglasio da očekuje da Nemačka, Evropska unija i šira međunarodna zajednica ozbiljno shvate ovakve poteze i na njih adekvatno reaguju.

Vučić je rekao da je Srbija pouzdan i odgovoran partner, naglasivši da odnose sa Nemačkom karakteriše razvijena saradnja na svim poljima.

On je konstatovao da je Nemačka jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, kao i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu.

"U Srbiji posluje oko 400 kompanija sa nemačkim kapitalom, koje zapošljavaju oko 60.000 radnika", naveo je predsednik Vučić.

Tokom susreta sa poslanicima nemačkog Bundestaga, Vučić je naglasio da je strateško opredeljenje Srbije punopravno članstvo u EU i istakao da veoma ceni kontinuiranu podršku Nemačke u procesu evrointegracija.

Predstavnici Bundestaga su naveli da se Nemačka zalaže za pronalaženje načina za intenziviranje dijaloga, očuvanje mira i stabilnosti, ekonomski prosperitet, kao i za to da nema promene granica.

"Znam šta oni hoće, oni znaju šta mi hoćemo..."

Vučić je izjavio posle razgovora sa poslanicima nemačkog Bundestaga da su po pitanju Kosova i Metohije na suprotstavljenim pozicijama, ali da nema sumnje da Nemačka želi stabilnost regiona i da je važno imati je za partnera.

Vučić je za televiziju Prva rekao da Nemačka ima tvrdu i čvrstu politiku.

"Ja znam šta oni hoće, oni znaju šta mi hoćemo. Ne vidim da u ovom momentu ima sredine, ali sam spreman da slušam ljude koji su pametni i koji žele stabilnost u regionu", rekao je Vučić.

On je dodao da je važno imati Nemačku za partnera i da veruje da su današnji razgovori bili korisni za obe strane.

Prištinu ne zanimaju Nemci i Evropa, već samo SAD

Priština neće ukidati takse, dok SAD ne budu dovljno tvrdo to tražili od njih, ocenio je Vučić.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li očekuje promenu ponašanja Prištine po pitanju taksi nakon posete poslanika nemačkog Bundestaga, istakao da ne očekuje, jer Prištinu ne zanimaju Nemačka i Evropa, već samo Amerikanci.

"Dok oni ne kažu to dovljno tvrdo, Priština neće povući takse", objasnio je on dodajući da se u svojim internim krugovima tuku za biračko telo.

Ukazao je da je bilo dovoljno čuti Envera Hodžu, njihovog ideologa, koji je rekao da je Priština uvela takse kako bi naštetila Srbiji.

"Zamislite da smo mi proveli mere da bi naštetili Hrvatskoj, BiH ili nekim drugima. Osudio bi me ceo svet. Zamislite da govorim o Velikoj Srbiji kao Rama i ostali o Velikoj Albaniji - obesili bi me bukvalno u Briselu. Sve što nama nije dozvoljeno drugima jeste. To govori o različitim aršinima", podvukao je Vučić.

Rekao je da su fabrike koje otvaramo naša pobeda i najavio da će za 25 dana u Pančevu otvoriti fabriku "CF".

Naveo je da će uticaj prištinskih taksi na našu privredu biti između 0,4 i 06, odsto na rast, te naglasio da će se Srbija snaći na drugim tržištima.

"Naša privreda biće sve snažnija, i to bez uvođenja recipročnih mera kako bi pokazali na razliku između nas i njih", rekao je Vučić.

Povodom odluke Euleksa da na kosovske sudove prenese procesuiranje slučajeva ratnih zločina koje su pripadnici OVK počinili nad Srbima, Vučić je rekao da se ničemu ne nada, već se plaši da ne bude po narodnoj izreci - kadija te tuži, kadija ti sudi.

"Srbi nisu imali pozitivna iskustva po tom pitanju", konstatovao je predsednik i dodao da će to biti još jedan teret na grbaci i muka za naš narod na KiM.

Ali, dodao je, nemamo previše izbora, jer su oni koji su donosili odluku pre deset godina da Beograd izvuku iz formata UN, i prebace pregovore u EU, morali da znaju kakve to posledice nosi.

"Mi danas moramo da plaćamo visoku cenu pogrešnog pogleda u budućnost i pogrešnog razumevanja savremenog sveta", rekao je Vučić.

Ne plaši me upozorenje VB, plaši me situacija na KiM

Vučić je izjavio da ga ne plaši upozorenje Londona Britancima da ne putuju na sever Kosova, ali da ga plaši situacija na Kosovu i Metohiji, o kojoj on, inače, govori svaki dan.

Vučić je novinarima, upitan o upozorenju Ministarstva spoljnih poslova Britanije, rekao da nema direktna saznanja u vezi sa tim, ali da uvek govori o tome da je svaki dan u kojem nema rešenja za KiM problem za sve.

"Zato je važno da postignemo kompromis, ali je očigledno da od toga nema ništa, nažalost", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da neće da "zabija nos u pesak", kao sto mnogi u Srbiji vole da rade, da se prave da ne vide šta se dešava na KiM.

"Naravno da me plaši, kao svakog odgovornog čoveka, a ne najodgovornijeg za to u Srbiji", rekao je Vučić.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je na zvaničnom vladinom sajtu savet državljanima Velike Britanije da osim u neophodnim slucajevima ne putuju u Zvečan, Zubin Potok i Leposavic ni u severni deo Kosovske Mitrovice.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak