Evo koje zemlje će pretrpeti najveći udarac zbog izlaska Britanije iz EU

B92 02.04.2019 19:08
Evo koje zemlje će pretrpeti najveći udarac zbog izlaska Britanije iz EU


Izlazak Velike britanije iz EU napaviće velike ekonomske potrese na Starom kontinentu.Novi izveštaj EBRD-a pokazuje da bi značajan deo lanaca vrednosti unutar 12 zemalja Evropske unije u kojima Banka posluje, kao i u Turskoj kao članici carinske unije EU, mogao biti pogođen u slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropska unije bez dogovora.

Bregzit bez dogovora mogao bi imati značajne efekte, ne samo na direktnu trgovinu između Turske, zemalja EBRD-a u EU i Ujedinjenog Kraljevstva, već i na indirektni izvoz kroz integraciju lanca vrednosti u Evropsku uniju, navode Nezavisne novine.

Primer takvog lanca vrednosti mogli bi biti delovi automobila koji se izvoze iz Slovačke u Nemačku, gde bi se sastavljali i zatim izvozili kao konačni proizvod u Veliku Britaniju.

Analiza ekonomista EBRD-a zasnovana na "trgovini dodanom vrednošću" (2018) OECD-ove baze podataka pokazuje da bi u slučaju da Velika Britanija napusti EU prema scenariju bez dogovora, 6,8 odsto domaćeg izvoza dodane vrednosti EBRD zemalja moglo biti pogođeno potencijalnim prekidima direktnih i indirektnih trgovinskih veza sa UK.

Udeo bi bio još veći za Kipar, Tursku i Poljsku, za koje na britanskom tržištu otpada 7,9 – 9,1 odsto ukupnog izvoza.

U apsolutnom smislu, i Turska i Poljska bi se suočile s najvećom izloženošću prekidima u trgovini sa izvozom domaće vrednosti od oko 12 milijardi dolara koji se direktno i indirektno izvozi u UK u 2015.

Pored toga, uticaj na obim trgovinske razmjene u proseku iznosi 0,9% ukupne proizvodnje zemalja EBRD-a u 2015. godini, dok je taj udeo veći za zemlje poput Kipra (1,9%), Litvanije (1,3%), Mađarske ( 1,3%) i Poljske (1,2%).

Dvanaest zemalja EBRD-a koje su deo EU, plus Turska, mogle bi se takođe suočiti sa skromnim poremećajima lanca vrednosti u određenom izvozu u ekonomskom sektoru u slučaju Bregzit-a bez dogovora, s obzirom na to da će se razviti različite trgovinske barijere i poremetiti snabdevanje između industrija u Velikoj Britaniji i EU.

U apsolutnom smislu, zemlje EBRD-a imaju veću izloženost trgovinskim poremećajima u povezivanju lanca vrijednosti sa UK, nego obrnuto. Britanski inputi u vrednosti od 7,5 milijardi USD, a koji uglavnom čine poslovne usluge, korišćeni su kao inputi u proizvodnom procesu izvoza proizvodnje zemalja EBRD-a u 2015. godini.

Velika Britanija se takođe oslanja na inostrane inpute za izvoz, ali je u 2015. godini dobila samo 4,8 milijardi američkih dolara stranih inputa od zemalja EBRD-a, od čega je većina za transportnu industriju u Velikoj Britaniji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak