Oglasile se banke: Spremni smo da nađemo rešenje za kredite u CHF

B92 02.04.2019 11:09
Oglasile se banke: Spremni smo da nađemo rešenje za kredite u CHF


Banke u Srbiji podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih švajcarskim frankom.One su spremne da se uključe u nalaženje rešenja sa nadležnim državnim institucijama, saopšteno je sa vanredne sednice Upravnog odbora Udruženja banaka Srbije (UBS).

Podom najavljene spremnosti najviših državnih organa Srbije da se uključe u rešavanje problema otplate kredita indeksiranih "švajcarcima", iz UBS-a ističu da su banke ugovarale valutnu klauzulu u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, Zakonom o deviznom poslovanju i relevantnim podzakonskim propisima.

 Kako objašnjavaju, banke su ugovorom o kreditu klijentima stavljale na raspolaganje novac čija je mera vrednosti određena kursom valute, a ugovorna obaveza klijenata jeste da tu vrednost i vrate. Time se, navodi UBS, garantuje očuvanje vrednosti obaveze i položaj nijedne strane ne zavisi od toga li je došlo do inflacije ili deflacije.

"Ugovori koje su banke zaključivale sa svojim klijentima, otplatni planovi, svi bitni elementi ugovora, kao i izveštaji o stanju otplate kredita, uvek precizno i transparentno navode visinu obaveze klijenta u stranoj valuti na koju obaveza glasi", piše u saopštenju.

Time su, kako se dodaje, ispoštovani principi jednakosti uzajamnih davanja, savesnosti i poštenja, čiju primenu nalaže Zakon o obligacionim odnosima.

Promena vrednosti kursa švajcarske valute, napominje generalni sekretar UBS Vladimir Vasić u saopštenju, pogodila je i banke jer su i one morale da se zaduže u ovoj valuti da bi mogle dalje da je plasiraju preko ovih kredita svojim klijentima, i dodaje da i u toj činjenici banke vide poštovanje prethodno navedenih principa.

Uvažavajući finansijski položaj klijenata, UBS podseća da su banke tokom 2009, 2011, 2013., kao i 2015. godine nudile klijentima konverziju ovih kredita u kredite indeksirane evrom, kao i da su, u skladu sa Odlukom NBS iz 2015. godine, nudile četiri modela propisanih tom odlukom za rešavanje problema ovih kredita.

"Nažalost, iz različitih razloga, uključujući pre svega intenzivnu kampanju protivljenja bilo kakvom dogovoru sa bankama, ovi pokušaji nisu u dovoljnoj meri dali željeni efekat. Nadovezujući se na rešenja nuđena svih ovih godina, od početka praćenja problema zaduženih u švajcarskim francima, svesne problema sa kojima se građani suočavaju, banke iznose svoj zajednički stav da podržavaju inicijativu za rešavanje pitanja kredita indeksiranih u švajcarski franak i izražavaju spremnost da se uključe u pronalaženje optimalnog rešenja u saradnji sa nadležnim državnim institucijama", piše u saopštenju UBS-a. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak