Od danas se zatvaraju ulice oko Trga republike, izmene na 12 linija GSP-a, a ovo su ALTERNATIVE

Blic 01.04.2019 21:54
Od danas se zatvaraju ulice oko Trga republike, izmene na 12 linija GSP-a, a ovo su ALTERNATIVE


Zatvorene ulice, izmene na 12 linija gradskog prevoza, te gužve u najužem centru grada, to je ono što Beograđane očekuje u narednih sedam meseci zbog druge faze rekonstrukcije Trga republike.Od jutros, na snazi će biti potpuno izmenjeni sistem saobraćaja u centralnoj gradskoj zoni. Za automobile će biti zatvoren potez od Terazija, tačnije od Prizrenske ulice i hotela „Balkan“ pa sve do Vasine ulice i Narodnog pozorišta. Dakle, deo Terazija, Kolarčeva, Trg republike, te malo parče Francuske (do Braće Jugovića), Vasine (do Dositejeve) i Makedonske (do raskrsnice kod Doma omladine).

Kolarčeva će biti zatvorena za saobraćaj 

To znači da do novembra nećete moći kolima iz Kralja Milana, Prizrenske, Dečanske ili Francuske ka Trgu republike. Saobraćaj će biti preusmeren na alternativni pravac Dečanska – Braće Jugovića, ali s obzirom da se radi o inače veoma prometnim, ali i uskim ulicama, očekuju se veće gužve na ovom potezu.

Gužve oko Trga republike mogle bi i da se preliju na druge saobraćajnice: Brankovu i Terazijski tunel na jednoj, Trg Nikole Pašića i Bulevar kralja Aleksandra na drugoj, Bulevar despota Stefana na trećoj i kompletan potez ispod Narodnog pozorišta na četvrtoj strani.

Probleme će imati i korisnici gradskog prevoza pošto će promene, manje ili veće, pretrpeti 12 autobuskih i trolejbuskih linija. Narednih meseci biće ukinute trole 19, 28 i 41, dok će one na linijama 21, 22 i 29 voziti skraćenim trasama, od perifernih terminusa do Trga Slavija.

Ulicom kralja Milana i Terazijama saobraćaće samo autobusi 27 i 31, koji će se privremeno okretati ispred Palate „Albanija“, kao i vozila sa ekspresne šatl autobuske linije 22a, od Slavije do Terazija. Konačno, zbog zatvorenih ulica, autobusi 24, 26, 37 i 44 voziće nešto izmenjenom trasom, kroz Dečansku i Braće Jugovića, pa onda Francuskom i dalje redovnim trasama.

OVO SU ALTERNATIVE...

Beograđanima će do novembra, očigledno, trebati mnogo strpljenja. Predlažemo vam nekoliko alternativa kako biste zaobišli Trg Republike.

1. Pariska - Tadeuša Košćuška

Ovo je praktično trasa oko Kalemegdana. Njen problem je što je već prilično opterećena zbog zatvaranja Karađorđeve ulice.

2. Takovska - Džordža Vašingtona

Ovo vam je najbolji način da zaobiđete Trg Nikole Pašića, Terazije, Trg Republike. Iz Džordža Vašingtona možete dalje ka Bulevaru despota Stefana ili sve do Francuske ulice. Ovo je moguća opcija i za one koji dolaze sa Novog Beograda, iz Terazijskog tunela.

ŠTA ĆE BITI PRONAĐENO?

Ostaci Virtemberške kapije na Trgu Republike 
Ostaci Virtemberške kapije na Trgu Republike

Druga faza rekonstrukcije Trga Republike obuhvata radove na saobraćajnicama sve do Kolarčeve i „Staklenca“. Izvesno je da će i u ovom delu biti pronađeni arheološki ostaci, najverovatnije drugi deo Virtemberške kapije.

RADOVI DO NOVEMBRA

Radovi na rekonstrukciji Trga Republike su počeli 22. avgusta prošle godine sa rokom od 420 dana za njihov završetak. Dakle, sve bi trebalo da bude gotovo do sredine oktobra, mada već sada ima najava da bi mogli da budu produženi do novembra, pa čak i decembra.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak