Kako je bogatiji sloj 'oduvao' vođu

Blic 01.04.2019 21:39
Kako je bogatiji sloj 'oduvao' vođu


Erdogan je vodio najžešću kampanju do sada, ali Turci su počeli da mu okreću leđa ...Dan nakon lokalnih izbora u Turskoj, predsednik Redžep Tajip Erdogan teško da je zadovoljan. U kampanji je bio angažovan kao da je i sam bio kandidat, a u zbiru njegova stranka jeste pobedila, ali kad se slika malo uveća i raščlani, jasno je da nema razloga za osmeh.

Kako je bogatiji sloj 'oduvao' vođu 

Na nivou zemlje, Erdogan je nastavio niz pobeda koji je njegova stranka počela još 2002. godine, ali je izgubio dva najvažnija uporišta - Ankaru, na čijem čelu su bili članovi AKP-a od 1994. do juče, i Istanbul iz kojeg je, upravo sa mesta gradonačelnika, Redžep Tajip Erdogan krenuo svoj politički uspon devedesetih godina.

Ipak, prvi čovek Turske ima mnogo veći problem od povređene sujete. Rezultati izbora upalili su nekoliko crvenih lampica u središtu njegove stranke AKP.

Kako je bogatiji sloj 'oduvao' vođu 

Erdogan je ponovo dobio siromašniju unutrašnjost, ali obalu i bogatija turistička mesta uglavnom su na strani opozicije. I u prošlosti imao je bolje rezultate u unutrašnjosti, što je uz dva najveća grada i industrijska centra koja zajedno naseljava više od 21 miliona ljudi (od 79 miliona koliko živi u Turskoj) bilo dovoljno za podršku, koja se u nekim periodima njegove vladavine procenjivala i na 70 odsto. Izbori u nedelju pokazali su da je ta podrška sada 51 odsto.

Činjenica da se podrška topi baš sada nezgodna je za Erdogana iz još jednog razloga. Jučerašnji izbori bili su prvi lokalni izbori nakon referenduma u aprilu 2017. kada je sebi omogućio, praktično, sultanska ovlašćenja.

Kako je bogatiji sloj 'oduvao' vođu 

Tada je za reformu Ustava, koja bi omogućila da Turska sa parlamentarnog pređe na predsednički politički sistem, glasala tesna većina od 51,2 odsto. Mnogo je kontroverzi pratilo taj referendum, ali Erdogan je uspeo da izgura svoju zamisao. Dobio je brojna ovlašćenja poput imenovanja potpredsednika, ministara, visokih zvaničnika i sudija, pa čak i pravo da raspusti parlament, donosi izvršne dekrete i progašava vanredno stanje.

Kritičari su tvrdili da je razlog za ovaj potez neuspeli puč nepunih godinu dana ranije, koji je Erdogan u mesecima potom (a i danas) koristio da se obračuna sa neistmišljenicima. Njih 160.000, prema pojedinim procenama, završilo je iza rešetaka, među kojima su i nastavnici, profesori, lekari i vojnici. Kritičari ga optužuju da je polarizovao društvo i praktičino ga podelio na pola.

Tokom kampanje za izbore koji su upravo završeni, nije se trudio da spusti loptu. Naprotiv.

Obećavao je da će rešiti problem "Sirije na terenu čim prođu izbori", što je očigledno naišlo na odobravanje na istoku zemlje, bliže granici sa Sirijom gde se nalazi i veliki broj izbeglica, ali na zapadu izgleda baš i nisu bili oduševljeni.

Obraćajući se mladim biračima u Ankari uoči glasanja, izjavio da je Turska "osujetila napade SAD i Zapada na liru" i dodao da su neke banke "igrale valutnu utakmicu".

Tokom "bitke za Istanbul" potegao je obećanje je da će Aja Sofiju ponovo pretvoriri u džamiju, iako je takav zahtev jedne verske grupe vrhovni sud Turske već odbio u septembru 2013. godine. Još jedan dokaz da je reč o demagogiji je i činjenica da je reč o objektu pod zaštitom UNESKO-a, od kojih bi morao da traži dozvolu za preimenovanje.

Međutim, kampanja je kampanja, pa je Erdogan pucao iz svih oružja, čak je pozivao vlasti Novog Zelanda da ponovo uvedu smrtnu kaznu zbog napada na džamije kada je ubijeno 20 ljudi. Pokušavajući da iskoristi ovu tragediju kako bi pridobio glasove rigidnih nacionalista, Erdogan je još jednom na sebe preuzeo ulogu zaštitnika muslimana širom sveta od Mjanmara i Novog Zelanda, preko Kine, Izraela, Kipra do Kosova, BiH.

Govorio je na velikom broju mitinga (dan pre glasanja čak na šest!), čak je i povukao je bivšeg premijera i svog bliskog saradnika Binala Jildrima sa mesta predsednika parlamenta da bi imao adekvatnog kandidata za gradonačelnika Istanbula, ali ni to nije pomoglo.

Ako su ovi izbori bili, kako su ih mnogi najavljivali test popularnost za Erdogana, onda bi se moglo reći da se provukao.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak