Sedam godina od tragedije u diskoteci 'Kontrast'

RTV 01.04.2019 14:01
Sedam godina od tragedije u diskoteci 'Kontrast'


Polaganjem cveća na spomen obeležje i paljenjem sveća, danas je u Novom Sadu obeležena sedma godišnjica od požara u diskoteci "Kontrast", u kojem je poginulo šest mladih ljudi, Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.U ime porodica žrtava požara, okupljenima se obratio otac Tamare Miladinović, Branko Miladinović istakavši da se danas odaje dužna počast "našoj deci, ali i svim žrtavama stradalim u požarima u Novom Sadu". On je podsetio da je Udruženje "Istina - Tamarini zakoni" podnelo inicijativu da se formira nezavisno narodno regulatorno telo za kontrolu i nadzor tužilaca i sudija. Ujedno, on se zahvalio gradonačelniku Novog Sada, kao i Skupštini grada i Savetu za javni red i mir i bezbednosti na podršci i pomoći.

U ime Grada Novog Sada cveće je položio predsednik Supštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je istakao da je 1. april u Novom Sadu dan tuge.

"Roditeljima, rodbini i prijateljima je nateže da obeleže ovu tragediju i ovo jeste najteži dan u godini. Sedam godina je prošlo od tragičnog požara i ovo što raditelji rade je veoma teško, a mi koji smo u lokalnoj samoupravi moramo dati svoj doprinos da se ovakve tragedije više ne ponove. Ovo je opomena ne samo onima koji donose odluke kada je protivpožarna bezbednost u pitanju, nego i vlasnicima objekata gde se okuplja veliki broj ljudi da ne pokušavaju da stvore profit smanjujući troškove protivpožarne bezbednosti, jer ne smemo prihvatiti krilaticu "neće baš meni"", poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušć.

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke "Kontrast" je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Za smrt poginulih osuđeni i do sada su uglavnom i odslužili zatvorske kazne vlasnik diskoteke Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković i električar Miroslav Papuga. Ganić je prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Stanišić i Ratković na devet i sedam godina, dok je električar Papuga osuđen na devet godina zatvora. Ganiću je kasnije preinačena kazna na četiri godine, i nakon izdržane dve trećine, pušten je na slobodu. Javnosti nije poznato da li su i ostali uspeli da izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne ili su pri kraju služenja kazne.

Postupak se vodio i protiv inspektora i na kraju na optuženičku klupu sela su trojica inspektora protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije Radoslava Rončević i građevinski inspektor Veselin Kerac i svi su na kraju oslobođeni optužbi za zloupotrebu službenog položaja.

Porodice nastradalih su u međuvremenu povele spor protiv Republike, Grada i vlasnika i zakupca diskoteke za naknadu nematerijalne štete u visini od 380 miliona dinara i sud je decembra 2017. godine presudio u njihovu korist u vrednosti od 46,2 miliona dinara, a sada se čeka drugostepena presuda na osnovu žalbi.

Od 2016. godine neposredno pored "Kontrasta" nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Pomenimo i da su roditelji pre nekoliko meseci predali Skupštini AP Vojvodine zahtev za podršku inicijativi da se oformi regulatorno telo za rad tužilaca i sudija, ali za sada nije bilo nikavih reakcija.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak