Premijer i predsednica Hrvatske na godišnjici 'Krvavog Uskrsa'

Novosti 01.04.2019 13:20
Premijer i predsednica Hrvatske na godišnjici 'Krvavog Uskrsa'


Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je hrvatska policija koja je izvela tu akciju bila 'jezgro buduće pobedničke hrvatske vojske'Hrvatski premijer vlade Andrej Plenković izjavio je danas na komemoraciji povodom 28. godišnjice akcije "Plitvice", oružane akcije iz 1991. protiv Srba u Hrvatskoj koja je poznata i kao "Krvavi Uskrs (Vaskrs) na Plitvicama", da je njome "označen put kojim je Hrvatska morala da dođe do svoje slobode i samostalnosti", dok je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović poručila da je "nakon pakračke bitke akcija na Plitvicama bila još jedna hrvatska pobeda koju je izvojevala hrvatska policija".

Po nalogu vlasti u Zagrebu, 31. marta 1991. godine na Plitvička jezera stiglo je oko 400 pripadnika policije i antiterorističkih jedinica sa ciljem da zaposednu policijsku stanicu u Titovoj Korenici, gde su bili pripadnici odbrane SAO Krajine. U sukobu koji je usledio, na obe strane stradala je po jedna osoba, Josip Jović sa hrvatske i Rajko Vukadinović sa srpske, što su bile prve žrtve u tom ratu. Intervencijom Jugoslovenske narodne armije (JNA) sukob je okončan.

Hina prenosi da je Plenković na današnjem skupu izneo tvrdnju da je "odluka i naređenje prvog hrvatskog predsednika (Franje Tuđmana) da se pokrene ova akcija, da se suzbiju oni koji su se odlučili da pobune protiv ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske (RH) i da budu igla velikosrpske agresije, trenutak koji se zbio ovde označio je to šta će takozvana JNA činiti na prostoru RH u danima, mesecima i godinama koje su usledile".

Prema njegovim rečima, "upravo je hrabrost Josipa Jovića i svih koji su učestvovali u toj operaciji predstavljala krik Hrvatske za slobodu i početak stvaranja, ne samo dobro organiziranih jedinica hrvatske policije nego su bili i jezgra stvaranja hrvatske vojske".

"Ta žrtva svih hrvatskih branitelja koju su utkali u slobodu Hrvatske i samostalnost domovine, u njen put prema demokratiji, prosperitetu i razvoju snažna je i ključna obaveza svih onih koji danas obavljaju različite dužnosti u Hrvatskoj da zajednički stvaramo uslove za kvalitetniji život svih koji žive u Hrvatskoj", ocenio je hrvatski premijer.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je hrvatska policija koja je izvela tu akciju bila "jezgro buduće pobedničke hrvatske vojske".

"Ovaj dan pamtimo i kao krvavi Uskrs, jer je ovde poginuo Josip Jović, a više je branitelja ranjeno", poručila je Grabar-Kitarovićeva.

Hina prenosi da je ona poginulom policajcu "zahvalila na hrabrosti i ljubavi za domovinu, kao i na žrtvi mladog života koji je dao za slobodu i nezavisnost Hrvatske".

"Zadatak stvaranja države nije završen njenom obranom i oslobođenjem u Domovinskom ratu. Kao što je pre 28 godina jedna generacija odbranila hrvatsku državu, današnji naraštaj ima jednako zahtevan zadatak - da izgradi Hrvatsku kao zemlju života i blagostanja", poručila je hrvatska predsednica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak