Zašto vas boli glava kad preskočite 'prvu jutarnju'

Mondo 31.03.2019 22:15
Zašto vas boli glava kad preskočite 'prvu jutarnju'


Kafa je ponekad i lek. Ili, ne baš lek, ali svakako "pomoćno lekovito sredstvo" protiv jutarnje glavobolje. Evo zašto vas boli glava kad preskočite jutarnju šolju kafe.Kofein je omiljena "droga" mnogih ljudi, ali kad oni koji uživaju u kafi propuste svoju jutarnju "dozu", eto glavobolje. U prenosnom i bukvalnom značenju.

Kofein je snažan stimulans, brzo stiže do mozga i blokira adenozinske receptore koji su zaduženi za uspavljivanje, i zato posle jutarnje šolje kafe obično osetite nalet energije, imate osećaj da vam je lakše da se skoncentrišete, a možda ste i blago euforični. Ovo vam pomaže da bolje obavite određene zadatke, koji zahtevaju pojačanu pažnju, kakvi su na primer vožnja ili slušenje predavanja na fakultetu.

I to je dobra strana kofeina. Ali, on ima i lošu stranu… a to je, između ostalog, osećaj koji vas obuzme kad preskočite svoju uobičajenu "dozu".

Ako kafu pijete redovno, vi unapred očekujete pojačanu moždanu aktivnost posle jutarnje šolje, pa kad je ne popijete, imate utisak da ste "smlaćeni" i da ne znate gde se nalazite. 

Ali, najčešći simptom nedostatka uobičajene količine kofeina je glavobolja. U pitanju su uglavnom glavobolje srednjeg intenziteta i traju dan, dva nakon što prestanete da pijete kafu, ali u nekim slučajevima mogu potrajati i nedelju dana.

Ako ste odlučili da prestanete da pijete kafu, možete očekivati tenzione glavobolje (osećaj se uglavnom opisuje kao da vam "nešto snažno steže glavu"), ali ponekad kod osoba koje su sklone migrenama naglo "ukidanje" kofeina može da izazove i migrenozne napade.

Simptomi su, naravno, snažniji ako ste pili ogromne količine kafe, pa iznenada prestali s tim. Ali, javljaju se i kod onih koji su pili samo jednu šolju u toku dana. A na kafu možete da se "navučete" i za samo tri dana redovnog konzumiranja.

Ipak, čak i minimalna količina kofeina dovoljna je da glavobolja potpuno nestane, tako da ako želite da prestanete da pijete kafu, imajte u vidu da vam samo "srk" može ublažiti taj neprijatan osećaj koji će vas možda obuzeti ujutru.

Ali, ako želite potpuno da se odviknete od kafe, neprijatnost možete očekivati svega nekoliko dana. Posle toga - slobodni ste.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak