Zagreb još ćuti o radioaktivnom otpadu u Dvoru

Politika 31.03.2019 21:32
Zagreb još ćuti o radioaktivnom otpadu u Dvoru


Vlada zabrinutost s obe strane granice zbog namere hrvatskih vlasti da otpad iz nuklearke „Krško” smeste na granici s BiHBanjaluka – „Pustite nas da živimo”, „Zašto da trujete sebe kad možete nas”, „Nova pravila EU: smeće isključivo bacajte pred komšijska vrata” transparenti su s protesta „Mladi kažu ne nuklearnom otpadu”, održanog u Novom Gradu. Organizatori u Ekološkom udruženju „Grin tim” iz Novog Grada (RS) protive se namerama Hrvatske da radioaktivni otpad skladišti u Dvoru, na samoj granici sa BiH.

„Mi ne želimo radioaktivni otpad 800 metara od reke Une. Ovo se tiče budućnosti mladih u obe države i oba entiteta”, kaže za naš list Mario Crnković, predsednik „Grin tima”. Slični protesti najavljuju se i s druge strane državne granice, u Hrvatskoj.

O namerama da se u kasarni Čerkezovac na Trgovskoj Gori odlaže i skladišti radioaktivni otpad iz nuklearne elektrane „Krško” godinama se izveštava. Ekolozi protestuju, parlamenti donose rezolucije, a najviši zvaničnici iz Banjaluke i Sarajeva traže objašnjenje. Iz Zagreba samo ćutanje.

Hrvatska do 2023. treba da nađe rešenje za polovinu otpada iz „Krškog”, a do 2043. godine i za visokoradioaktivni otpad. Iz Slovenije su nudili lokacije, ali su ih hrvatske vlasti odbile. Ona u Vrbini (kod „Krškog”) blizu je Zagreba i vodozahvatne zone.

Vlasti u Republici Srpskoj i BiH upozoravaju da bi otpadom u Čerkezovcu bilo ugroženo 230.000 stanovnika.

„Bila bi zagađena i voda za piće, jer je lokalno stanovništvo crpi iz reke Une”, kaže potpredsednica Vlade RS Srebrenka Golić. Vlasti RS upozoravaju i da ovaj trusni teren s obiljem podzemnih voda nije pogodan.

U reportaži za hrvatske „Novosti” navodi se da se niko od meštana u Dvoru (Hrvatska) ne slaže s namerom države da se centar za radioaktivni otpad gradi u toj opštini. Besni su zato što je država vodila proces mimo njih i lokalnih vlasti. Pet hiljada stanovnika ove opštine, mahom srpske nacionalnosti, izrazilo je protivljenje na devet građanskih zborova. Tamošnji meštani ispričali su da najviše strahuju od otpada koji treba da dođe posle 2043, kad „Krško” prestane s radom. Veruju da je taj radioaktivni materijal najzagađeniji.

„Neće biti zdrave hrane niti će ta šuma biti zdrava. Niko je neće hteti ložiti ako prihvatimo ovde taj nuklearni otpad. A izgleda da smo ga već prihvatili”, ispričao je meštanin pograničnog sela Javornik.

Nade se polažu u to što Hrvatska tek mora da izradi studiju uticaja na okolinu i potvrditi da je Čerkezovac pogodan za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

„Originalnih pet-šest područja za odlaganje tog otpada je raznim političkim kampanjama micano s liste mogućih lokacija, dok, na kraju, nismo ostali samo s tom regijom, koja, u stvari, nije izdvojena po prirodnim karakteristikama kvalitetne lokacije, nego zbog političke zapuštenosti i slabog uticaja u Zagrebu, a to je regija uz granicu s BiH”, rekao je za „Dojče vele” Toni Vidan iz Udruženja „Zelena akcija” iz Zagreba.

Poricanje Hrvatske da se sprovode strateški dokumenti koji Čerkezovac određuju kao najizgledniju lokaciju za skladištenje možda je zbog toga što se meštani protive izgradnji u njihovom kraju, izveštava RTL. Ni nadležni u Dvoru nemaju informacije. Ova televizija konstatuje da za ovu vrstu poslova evropski propisi predviđaju međudržavnu saradnju i uključivanje javnosti i stanovništva u odlučivanje.

Dvadeset šest ekoloških organizacija iz BiH usprotivilo se ovom projektu Hrvatske. Kako izveštava RTL, Čerkezovac još nema nikakav potrebni dokument za gradnju centra za nuklearni otpad.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio je uverenje da će Hrvatska odustati od namere da nuklearni otpad odlaže na granici sa BiH. Predsedništvo je na Dodikovu inicijativu donelo odluku da zatraži od Hrvatske da izuzme lokaciju Trgovska gora u opštini Dvor kao mesto predviđeno za skladištenje.

Na forumu u Sarajevu, sazvanom zbog ovog problema, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović optužio je hrvatsku vladu da uporno ignoriše sve primedbe koje dolaze iz BiH i najavio kako će BiH intervenisati kod tela EU, a možda i zatražiti međunarodnu arbitražu o ovom slučaju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak