Bez saobraćajnih gužvi: Platforma 'siti brejn'

RTS 31.03.2019 21:25
Bez saobraćajnih gužvi: Platforma 'siti brejn'


Velike saobraćajne gužve su svakodnevica mnogih velikih gradova u svetu. Da bi rešili ovaj problem u Kini su počeli da koriste veštačku inteligenciju. Ona upravlja saobraćajnim znacima i tako znatno smanjuje gužvu i zagađenost vazduha.Kineski grad Hangdžou koji ima sedam miliona stanovnika pre dve godine bio je peti najzagušeniji grad u ovoj zemlji.

Građanima je trebalo 40 minuta da pređu samo tri kilometra. Međutim, sada je pao na čak 57 mesto zahvaljujući upotrebi veštačke inteligencije.

Platformu „siti brejn“ razvila je kompanija „Alibaba“ koja je poznatija po trgovini na internetu i čije je sedište u ovom gradu na istoku Kine.

Ovaj složeni sistem prikuplja podatke sa kamera koje su postavljene na raskrsnicama, kao i sa dži pi es pozicija automobila i autobusa.

Podaci se analiziraju u realnom vremenu i na osnovu njih sistem koordinira više od hiljadu saobraćajnih znakova i semafora širom grada, kako ne bi došlo do zastoja.

Iz „Alibabe“ su saopštili da je njihov projekat bitno smanjio vreme putovanja kroz grad, ali i omogućio službama, kao što su hitna pomoć i vatrogasci da za duplo kraće vreme stignu do mesta intervencije.

Slične projekte „Alibaba“ je započeo u još nekoliko kineskih gradova, kao i u glavnom gradu Malezije, Kuala Lumpuru.

Pretpostavlja se da će do 2025. godine ovakvi sistemi omogućiti da se vreme potrebno za gradska putovanja smanji za 20 do 25 odsto.

Kao i svaka novotarija i ova ima manu, a to je ugrožavanje privatnosti, jer instalirane kamere mogu prepoznavati čak i lica.

Sa tim se slažu i odgovorni iz „Alibabe“ koji smatraju da se taj problem mora rešiti.

Ističu, takođe da gradovi od sistema, kao što je „siti brejn“ dobijaju višestruku korist koja im omogućava da svi njeni stanovnici normalno funkcionišu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak