Rekordan prihod Huaveja

RTV 31.03.2019 18:34
Rekordan prihod Huaveja


Prihodi kompanije Huavej porasli su za 19,5 odsto u 2018. godini i prvi put premašili 100 milijardi dolara, uprkos kontinuiranim političkim pritiscima s kojima se suočava u celom svetu.Prodaja kompanije je iznosila 721,2 milijarde juana (107,13 milijardi dolara) prošle godine.

Neto dobit je dostigla 59,3 milijarde juana, što je za 25,1 posto više nego prethodne godine, izveštava tv mreža CNBC.

Rast prihoda je bio brži nego u 2017. godini, a rast neto dobiti neznatno sporiji.

Poslovni pokazatelji Huaveja predstavljaju svetlu tačku za ovu kopmaniju, koja se suočava sa intenzivnim političkim pritiscima, pre svega iz SAD-a.

Naime, američka vlada je pokrenula kampanju među saveznicima protiv uvoza opreme Huaveja za 5G mobilne mreže, navodeći kao razlog bojazan da kineska vlada može da koristi opremu opremu te kompanije za špijunažu. Huavej je u više navrata negirao te tvrdnje.

Ranije ovog meseca, Huavej je podneo tužbu protiv SAD-a zbog zakona koji zabranjuje državnim agencijama da kupuju opremu kineskog tehnološkog diva, navodeći da je taj zakon neustavan.

Guo Ping, jedan od rotirajućih predsednika Huaveja, naveo je u današnjem saopštenju da je "sajber bezbednost i zaštita privatnosti korisnika apsolutno na samom vrhu" agende kompanije.

Odgovarajući na pitanje CNBC-a o smernicama za 2019. godinu, Guo je rekao da su ukupni prihodi u janauru i februaru porasli za 30 posto u odnosu na prošlu godinu.

Dodao je takođe da se očekuje dvocifreni rast u ovoj godini, uprkos eksternim ometanjima.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak