Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva

Blic 31.03.2019 00:03
Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva


Okupljanje građana na još jednom protestu "1 od 5 miliona" počelo je kod Filozofskog fakulteta u Beogradu, odakle je kolona centralnim ulicama stigla do RTS-a, a potom do zgrade Vlade Srbije.Tu se okupljenima obratio glumac Branislav Lečić.

- Ko sme, taj može, a to smo mi. Verujemo samo u sebe i ta vera će pobediti. Definitivno moramo da raščistimo - mi ne ratujemo protiv Vučića, on je pojava. Mi ratujemo protiv sebe, protiv straha u nama, protiv ugnjetavanja...Dignite glavu, evo nas ispred vlade. Šta je vlada ako ne zgrada, i to je objekat našeg života, i RTS i Skupština, ljudi su ti koji su od njih napravili nulu, a to su naša mesta. Mnogo okupatora smo skinuli sa leđa, i ovi će da odu u prošlost. Oni misle da imaju pravo da čoveka i građanina u nama ponize. Vučiću, nisi tu da narod zavodiš, već da ga vodiš. Nama su potrebni učitelji koji će da prosvećuju narod, a ne oni kojima treba da se klanjamo - rekao je on i nastavio:

Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva 

- Moramo da se objedinimo i shvatimo da moramo da napravimo vezu sa svim slojevima, nema bogat, siromašan, obrazovan ili ne, svaka vlast sve treba da sasluša, ona je servis svakog naroda. Pozivam sve poslanike opozicije da razmisle šta će posle 13. aprila - rekao je on.

Pre toga, protestna šetnja je sa platoa prošla Makedonskom, kroz Svetogorsku stigla ispred RTS, gde je održan još jedan “Dnevnik slobodne Srbije”, a okupljeni su minutom ćutanja odali počast preminulom piscu Dobrici Eriću.

Pre početka šetnje, Lečić je ponovio zahteve protesta koji traju četiri meseca.

- Tražimo ostavke državnog vrha, smenu rukovodstva RTS i uslove za fer izbore i nećemo odustati - ponovio je on.

Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva 

Nakon toga, sa razglasa je puštena himna Srbije "Bože pravde", a onda je reč uzeo istoričar Čedomir Antić.

- Na ovom mestu, kod Filozofskog fakulteta je pre više od veka stigla je demokratija. Pre 27 godina ovde su takođe bili neki ljudi, koji su se borili za demokratiju. Sad nas pitaju: Za šta se borimo? Mi kažemo, borimo se za demokratiju. Mi svoj put znamo, stotine hiljada građana u stotinu gradova u Srbiji znaju šta žele. Oteraćemo ovu vlast mirno. Mi idemo napred, 13.april je veliki izazov i moramo da budemo strpljivi - rekao je on.

Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva 

Govorio je i Miodrag Simović, jedan od organizatora protesta, koji je naveo da sada šeta više od 100 gradova u Srbiji i da je narod za ova četiri meseca pokazao da se "Srbija umiriti ne može".

Protest '1 od 5 miliona' - Okupljeni poručili: Nećemo odustati od naših zahteva 

Upad u RTS

Podsetimo, pre dve subote, nakon protestne šetnje, lider Dveri Srbije Boško Obradović, jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović i grupa demonstranata nasilno su ušli u zgradu RTS, zahtevajući da gostuju u Dnevniku.

Pošto su odbijali zahteve da napuste zgradu, policija je grupu demonstranata izvela iz zgrade. Okupljeni su se te večeri oko ponoći razišli ispred RTS-a, a sutradan je protest ponovljen, i i to ispred zgrade Predsedništva Srbije. Nakon što su nekoliko sati blokirali ulaze i izlaze iz Predsedništva, demonstranti su se uputili ka stanici policije u Bulevaru despota Stefana, gde je protest i završen.

Kako su počeli protesti

Podsetimo, prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Dan nakon napada, Stefanović je na konferenciji za novinare pokazao svoju košulju okrvavljenu u pomenutom napadu, pa je prva protestna u Kruševcu održana upravo pod nazivom "Stop krvavim košuljama".

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu. Od tada, građani svake subote šetaju centralnim gradskim ulicama, a jedini izuzetak je bio 16. januar, sreda, kada je, na godišnjicu ubistva organizovana šetnja za Olivera Ivanovića. Okupljeni su tada u tišini prošetali do Hrama Svetog Save, gde su zapalili sveće.

Na samom početku, i protest u Beogradu nosio je naziv "Stop krvavim košuljama" da bi nakon nekoliko šetnji glavna parola postala "1 od 5 miliona".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak