Veliki radovi na tri važne lokacije, evo kako da ih izbegnete

Blic 29.03.2019 13:53
Veliki radovi na tri važne lokacije, evo kako da ih izbegnete


Radovi u Karađorđevoj ulici i na postavljanju šina preko Mosta na Adi i pristupnim saobraćajnicama počeli su još prošle godine, a kada od ponedeljka bude startovala druga faza rekonstrukcije Trga republike doći će do novog zatvaranja ulica, ali i promena trasa linija javnog gradskog prevoza.
Glavni radovi na mapi 
Glavni radovi na mapi

Ovo su samo radovi na potvrđenim lokacijama, pošto su ranije za 2019. bili najavljeni i mnogi veliki projekti: rekonstrukcija Ulice kneza Miloša, početak demontaže Starog savskog mosta, veliko sređivanje poteza Kraljice Marije - 27. marta - Džordža Vašingtona - Cara Dušana, koji je dugačak tri kilometra, pa onda Savski trg, gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu...

Ipak, krenimo redom.

KARAĐORĐEVA

Radi se potez od Brankovog mosta do Pariske ulice zbog čega je ulica sada jednosmerna ka Kalemegdanu i stvaraju se prilične gužve tokom većeg dela dana.

Radovi u Karađorđevoj 
Radovi u Karađorđevoj

Radovi su počeli 21. novembra prošle godine, rok za završetak je 425 dana, što znači da bi sve trebalo da bude gotovo početkom 2020.

Projekat je vredan 850 miliona dinara, a radove izvode firme okupljene oko "Energoprojekta". Kako su najavili nadležni, po završetku bi Savski kej u ovom delu trebalo da bude nalik Savskoj promenadi kod "Beograda na vodi". Zbog radova tramvaji 2 i 11 ne saobraćaju ovom trasom.

Budući izgled Karađorđeve 
Budući izgled Karađorđeve

Alternativa: Pop Lukinom i Ulicom Sime Markovića moguće je od Brankove doći do Pariske i Kalemegdana. Ovo je varijanta i ako se ide u suprotnom smeru. Ipak, očekujte da će ove saobraćajnice biti još dodatno opterećene kada krenu radovi na Trgu republike.

MOST NA ADI

U martu prošle godine počeli su radovi na postavljanju šina na Mostu na Adi. Međutim, mnogo više posla ovde ima oko pripreme pristupnih saobraćajnica kako bi tramvaji mogli sa obe strane da se popnu i spuste sa mosta.

Radnici na Mostu na Adi 
Radnici na Mostu na Adi

Radovi se obavljaju kako na Novom Beogradu, tako i kod Careve ćuprije, a zbog njih već sedam-osam meseci ne idu tramvaji 12 i 13 sa Banovog brda.

Rok za završetak radova je 420 dana, a kako je najavljeno, tramvaji bi preko mosta trebalo da krenu u junu ove godine.

Ovako je izgledao početak radova 
Ovako je izgledao početak radova

Alternativa: ovi radovi nisu mnogo uticali na automobilski saobraćaj, ali jesu na tramvaje. Alternative skoro i da ne postoje, a najviše ispaštaju stanovnici Banovog brda i okolnih naselja. Umesto tramvaja 12 vozi autobus 12L, ali samo do Savskog trga i to prilično retko.

TRG REPUBLIKE

Prva faza rekonstrukcije centralnog gradskog trga nije uticala na saobraćaj, ali će druga doneti mnogo problema kako vozačima, tako i onima koji koriste gradski prevoz.

Zatvorene ulice oko trga republike 
Zatvorene ulice oko trga republike

Prema najavama nadležnih od 1. aprila će biti zatvoren potez od hotela "Balkan", odnosno raskrsnice Prizrenske ulice i Terazija, pa sve do Narodnog pozorišta.

Zbog ovoga se očekuju veoma velike gužve na alternativnim saobraćajnicama poput Dečanske, Braće Jugović i Bulevara despota Stefana, ali i okolnim u koje će se slivati automobili. Na udaru će biti Terazijski tunel, Brankova, Trg Nikole Pašića...

Trolejbuske linije 19, 28 i 41 biće ukinute, dok će 21, 22 i 29 saobraćati od perifernih terminusa samo do Slavije. Od Slavije do privremene okretnice kod Palate "Albanija" voziće autobusi 31 i nova mini ekspres linija. Zaobilazno oko Trga republike saobraćaće i linije javnog gradskog prevoza 24, 26, 37 i 44.
Trg republike 

Rok za završetak radova je sredina oktobra ove godine, ali je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević juče najavio da "očekuje da sve bude gotovo do 1. novembra".

Alternativa: to su definitivno Dečanska i Braće Jugovića, ali će one skoro je izvesno biti u haosu. Zato, ako morate do, na primer Dorćola, koristite Takovsku, Beogradsku ili čak i Ruzveltovu ulicu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak