Spuštena zavesa na 48. Dane komedije

RTS 28.03.2019 20:15
Spuštena zavesa na 48. Dane komedije


Uručenjem nagrada i čitanjem poruke povodom Međunarodnog dana pozorišta, čiji je ove godine autor režiser, dramski pisac i pozorišni pedagog sa Kube Karlos Seldran, sinoć je u Jagodini spuštena zavesa na 48. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije "Dani komedije", koji su trajali od 20. marta.Festival je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Jagodine.

Stručni žiri festivala najboljom predstavom je proglasio "Noćnu stražu" Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića i izvođenju Ateljea 212 iz Beograda, a publika je kao najsmešniju predstavu ocenila "Tenor na zajam" Kena Ludviga, režija Olivera Đorđević i izvođenju Narodnog pozorišta Sombor.

"Noćna straža" je dobila nagradu "Mija Aleksić", a "Tenor na zajam" statuetu "Jovanča Micić".

Žiri je radio u sastavu: reditelj Goran Marković, dekanka Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini Violeta Jovanović i novinarka kulturne rubrike Večernjih novosti Vukica Strugar.

Nagradu za najbolji domaći savremeni tekst izveden na festivalu dobio je Ivan M. Lalić za predstavu "Ljubav u Savamali" Zvezdara Teatra Beograd.

Za najbolju mladu glumicu žiri je proglasio Danicu Grubački iz Narodnog pozorišta Sombor, a za najboljeg mladog glumca Aleksandra Ristoskog iz istog pozorišta.

Nagrade, statuete "Ćuran" za najbolja glumačka ostvarenja, dobili su glumac Ljubomir Bandović za ulogu Ilije Čvorovića u predstavi "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta Beograd, glumica Nela Mihailović za ulogu Danice Čorović u istoj predstavi, i glumac Milan Vasić za uloge Podkoljisina u predstavi "Ženidba" N. V. Gogolja, režija Milan Karadžiću u izvođenju narodnog pozorišta Priština i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad, i za ulogu Ahmeda u predstavi "Ljubav u Savamali".

Selektor ovogodišnjeg festivala bio je reditelj Nebojša Bradić.

Posle uručenja nagrada, u čast nagrađenih, Pozorište "Boško Buha" iz Beograda izvelo je predstavu Darija Foa "Pošteni provalnik", u režiji Milana Karadžića.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak