Nije prošla nijedna od osam opcija za Bregzit

Mondo 28.03.2019 19:10
Nije prošla nijedna od osam opcija za Bregzit


Britanski poslanici glasali su o osam različitih opcija za Bregzit, ali nijedna nije dobila dovoljnu podršku u parlamentu.Parlament pokušava da nađe alternativu za sporazum koji je premijerka Tereza Mej dogovorila sa EU, a koji su poslanici već dva puta odbacili.

Među opcijama o kojima se glasalo je napuštanje EU bez sporazuma, ostanak u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu EU, stavljanje bilo kakvog sporazuma o napuštanju Unije na referendum, kao i poništavanje Bregzita ako izlazak iz EU bez sporazuma postane realna opcija, prenela je AP.

Najveću podršku dobio je plan za ostanak u carinskoj uniji i posle Bregzita.

Poslanici planiraju da smanje spisak opcija o kojima će ponovo glasati u ponedeljak.

Predlog za carinsku uniju sa EU odbijen je sa 272 glasa protiv i 264 za, dok je poziv na referendum propao sa 295 naspram 268 glasova.

Ministar zadužen u britanskoj vladi za Bregzita Stiven Barkli rekao je da su rezultati ojačali stav premijerke Tereze Mej da je njen predlog sporazuma sa EU "najbolja opcija".

Kako kaže, poslanicima je rekao da je jasno da ne postoji "jednostavan put i izlaz iz situacije", javio je Bi-Bi-Si.

Za alternativni plan koji podrazumeva "blisko usklađivanje" sa jedinstvenim tržištem i zaštitu prava radnika glasalo je 237 poslanika, a protiv 307.

Pet drugih predloga, među kojima i podrška za izlazak bez dogovora, takozvani plan zajedničkog tržišta 2.0, predlog da se ostane u Evropskom ekonomskom prostoru i da se zaustavi proces Bregzita ukidanjem člana 50, takođe nisu dobili podršku većine poslanika.

Britanija ima rok do 12. aprila da izađe sa novim planom o Bregzitu, ili da izađe iz EU bez sporazuma.

Premijerka Tereza Mej prethodno je izjavila da je spremna da podnese ostavku ukoliko je to potrebno za Bregzit.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak