Arzinjano: Izložba povodom godišnjice NATO bombardovanja

RTS 27.03.2019 15:46
Arzinjano: Izložba povodom godišnjice NATO bombardovanja


Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja u italijanskom gradu Arzinjanu 24. marta, pred početak Skupštine Saveza Srba u Italiji, svečano je otvorena izložba fotografija nastalih u toku bombardovanja.Profesorka Vera Novaković održala je predavanje o posledicama ovog bombardovanja i nepravdi koja je naneta našem narodu. 

Izložbu organizuje humanitarno udruženje Graditi budućnost iz Treviza (nekadašnji Komitet protiv rata). Ovo udruženje postoji već 20 godina i osnovano je upravo 1999. godine. Tada je bilo jedno od retkih koje se borilo protiv medijske kampanje koja je širila laži i neistinu o našem narodu. Udruženje Graditi budućnost čiji predsednik je profesorka Vera Novaković iz Treviza, je u to vreme organizovalo mnoštvo predavanja, projekcije filmova i izložbi, kako bi prikazalo Italijanima realnu sliku o onome što se dešavalo za vreme rata u našoj zemlji.                

"Ova izložba je pre 10 godina obišla mnoge škole u Trevizu kako bi italijanskoj deci bila prikazaha strašna tragedija i nepravda koja je tada zadesila našu zemlju. Želja nam je da opet izložimo ove slike u Vićenci i okolini i predstavimo istinu našim prijateljima Italijanima, kao i našoj deci koja su ovde rođena i koja o tom događaju jako malo znaju", kaže za Program za dijasporu Jelena Glišić, član udruženja Graditi budućnost i sekretar Saveza Srba u Italiji.

Zainteresovani će moći da vide izložbu i u Vićenci i više okolnih gradova u prostorijama srpskih udruženja i srpskoj dopunskoj školi Sveti Sava, u simboličnom periodu od 78 dana koliko je i trajalo bombardovanje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak