Tuga nakon jezive nesreće kod Kuršumlije: Detalji tragedije u kojoj je poginuo dečak na traktoru

Alo 27.03.2019 14:18
Tuga nakon jezive nesreće kod Kuršumlije: Detalji tragedije u kojoj je poginuo dečak na traktoru


Jedanaestogodišnji dečak S. T. iz kuršumlijskog planinskog sela Dedinac poginuo je u nedelju, kada se traktorom prevrnuo niz veliku strminu. Na traktoru je bio i njegov otac, koji je ostao nepovređen.Prema svedočenju njihovog komšije Radomira Miloševića (65), dečak je sa ocem Radovanom Todorovićem (48) došao traktorom u selo kod komšije da bi prevezli nekoliko džakova kukuruza. Natovarili su kukuruz i izašli iz dvorišta. Ispod te kuće je raskrsnica seoskih puteva koji su izuzetno strmi. Tu je traktor tebalo okrenuti, pošto Todorovići odlaze uzbrdo.

- Prilikom okretanja, traktor je posrnuo unatrag niz strminu i prevrtao se tako do glavnog puta, prevrćući se i tumbajući dečaka zajedno sa njim. Otac je odmah ispao iz traktora i ostao nepovređen - suznim očima priča meštanin Milošević.

Prevrtanje traktora se zaustavilo na velikoj strmini, iznad glavnog puta, pritiskajući dečaka ispod sebe.

- Dok su meštani pritekli u pomoć, otac Radovan je uspeo da izvuče dečaka, a traktor se još jednom prevrnuo, i to na glavni put, ispravio se i ostao na točkovima, a dečak je nepomičan ostao na travi - brišući suze dlanovima ispričao je komšija Radomir Milošević.

Ubrzo je stigla ekipa Hitne službe Doma zdravlja iz Kuršumlije, ali su samo konstatovali smrt dečaka.

- Od posledica smrtnih povreda grudnog koša i glave dečak je preminuo na licu mesta. Grudni koš je najverovatnije u prevrtnju zajedno sa traktorom više puta prignječivan i smrskan. Glava najverovatnije pregažena. Nažalost, nije mu bilo spasa - kazao je dežurni lekar Hitne službe Slaviša Došović.

Od siline prevrtanja ove poljoprivredne mašine, natovarene džakovima kukuruza, oba prednja točka traktora su otkinuta, kao i metalni delovi, koji su ostali razbacani na vidljivom tragu prevrtanja, a pocepani džakovi sa kukuruzom se rasuli po putu.

Prema nezvaničnim podacima, ali i svedočenjima pojedinih meštana, traktor je vozio dečak, a otac sedeo pored njega. Neiskusan dečak nije procenio koliko može da ide unatrag da bi okrenuo traktor na strmini raskršća seoskih puteva. U panici, prilikom proklizavanja zadnjih točkova, dečak je izgubio kontrolu, pa je vozilo skliznulo niz strminu, a otac odmah ispao iz traktora i ostao nepovređen.

Ispred kuće porodice Todorović juče su se okupile komšije i rodbina kako bi odali poslednju počast stradalom dečaku. Kako bi ga ispratili poslednji put... u dvorištu muk i tišina, samo se čuju jecaji…

- Umesto danas da ide u školu, mi ga shranjujemo. Bio je divno dete, za primer, radan, vredan i dobar đak - jecajući kaže jedna od njihovih rođaka.

Dok mališana oplakuju ispred kuće, njegova majka Marina (32) pod sedativima, nemoćna da bilo šta izusti, očajna zbog gubitka sina ne prestaje da plače…

Meštani planinskog sela Dedinac su u šoku jer se radi o veoma siromašnoj porodici u kojoj je pokojni jedanaestogodišnji S.T. bio najstarije od četvoro dece. Za njegovu nejaku braću, devetogodišnjeg A. T. i šestogodišnjeg N. T. i sestru, dvogodišnju A. T., stradali dečak i otac obezbeđivali su hranu. Drugih prihoda nemaju, osim onoga što sami zarade.

- Čuvao je stoku, pomagao ocu na njivi, bio je uzdanica ocu i majci. Zašto da strada, zašto ovako rano da se pozdravi sa životom i ostavi nas sve - jecajući sam sebi govori komšija Radomir Milošević.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak