Hrvatska ostaje u mraku zbog zaštite životne sredine

Politika 27.03.2019 13:06
Hrvatska ostaje u mraku zbog zaštite životne sredine


Pulska Arena, zidine dubrovačke tvrđave, luke, parkovi i brojne ulice u Hrvatskoj mogle bi od sledećeg meseca da ostanu bez javne rasvete ukoliko se novi zakon o zaštiti od svetlosnog zagađenja bude striktno primenjivao.Kako navodi Jutarnji list, gradovi će biti dužni da smanje jačinu svetlosti ulične rasvete, a da bi to slovo zakona ispunili, moraće postojeće svetiljke da zamene novim. Ni to, međutim, nije dovoljno, pa je propisano da svetlosni snop ne sme pasti na prozore ili vrata stambenih zgrada, niti na vodene i zelene površine, a ne sme biti okrenut ni prema nebu. Svetlost sme da padne samo na površinu koju treba da osvetli i nigde drugde, što će biti veliki izazov za sve projektante koji rade sa svetlom. 

Slavko Krajcar, redovni profesor na Fakultetu elektronike i računarstva i predsednik Hrvatskog društva za rasvetu, ocenjuje za „Jutarnji” da će biti veoma teško poštovati sve te zahteve i ističe da će jedina alternativa biti da se ugasi svetlo i ostane u potpunom mraku.

„Posledica toga bila bi da nijedan deo jadranske obale ne bi imao javnu rasvetu pa bi, na primer, splitska Riva bila u mraku. Manji primorski gradovi sa uskim ulicama, ostali bi bez osvetljenja, jer je nemoguće da svetlo ne udara u prozor. Osim toga, ne bi bile osvetljeni putevi ni mostovi, čime se ugrožava bezbednost učesnika u saobraćaju. Građevine poput dubrovačkih zidina, Trga Svetog Marka u Zagrebu ili pulske Arene biće u mraku, jer je nemoguće da niti jedan snop svetla ne ide u nebo ili završi na nečijoj kući. Isto tako, ni građani ne bi više smeli imati svetlo na balkonu, jer ih komšija može tužiti što njihovo svetlo udara u njegov prozor”, objašnjava Krajcar, dodajući da je ovo najrigorozniji zakon takvog tipa u Evropi.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza, jednog od članova tima koji je radio na novom zakonu, ističu kako će nove zakonske odredbe ići na ruku običnim građanima i doprineti zaštiti prirode.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak