Počela rekonstrukcija fasade Vladičanskog dvora

RTV 26.03.2019 17:19
Počela rekonstrukcija fasade Vladičanskog dvora


U centru grada počela je rekonstrukcija fasade Vladičanskog dvora. Biće završena do kraja godine, pa će objekat jedinstvenog izgleda, koji slovi za najvrednije arhitektonsko delo u našem gradu, zasijati novim sjajem.Uklanjanje stare keramičke obloge prvi je zadatak majstora koji rade na obnovi istočnog dela fasade Vladičanskog dvora. Upotrebljivi delovi biće očišćeni i vraćeni, a za oštećene traže adekvatnu zamenu.

"Vrši se selekcija koja obloga je keramička zdrava, koja nije, znači ona koja je zdrava ćemo vratiti, a onda ćemo naručiti od dobrih zanatskih proizvođača replike po konzervatorsko restauratorskim standardima da opeka bude ono kakva je i ona originalna", rekao je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Južna i zapadna fasada trebalo bi da budu obnovljene do kraja godine. Rekonstrukciju će nadgledati Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture i Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

"Posao je izuzetno zahtevan, izuzetno težak, pošto je ta opeka stara sada 120 godina, poslednja je rekonstrukcija bila krova 2006/7 tada smo i utvrdili ovo za spomenik kulture", dodao je Jokić.

Vladičanski dvor izgrađen je 1901. godine po nacrtu arhitekte Vladimira Nikolića. Fasada predstavlja spoj vizantijske i istočnjačke arhitekture uz mnoštvo elemenata srpskih srednjovekovnih manastira, što je čini jedinstvenom u svetu. Za spomenik kulture proglašena je 2007. godine.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak