Carine za BMV i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD

RTV 26.03.2019 14:12
Carine za BMV i Mercedes ako ne otvore fabrike u SAD


Predsednik SAD Donald Tramp kritikovao je evropske proizvođače automobila, sugerišući da bi mogao da uvede carine na uvoz vozila kompanija kao što su BMV i Mercedes, osim ako ne budu gradili više fabrika na američkom tlu.U intervjuu sa Marijom Bartiromo, iz kompanije Foks Biznis Netvork, Tramp je rekao da je odbacio predloge Evropske unije kojima bi se auto tarife sa obe strane svele na nulu.

"Oni imaju BMV, imaju Mercedes, imaju dosta dobrih automobila koje uvozimo", rekao je Tramp govoreći o Nemačkoj.

"Želim da ih prave ovde. Ako ćete ih prodati Amerikancima, napravite ih ovde", zaključio je predsednik.

Trampovi komentari dolaze otprilike mesec dana nakon što je Ministarstvo trgovine završilo istragu o tome da li uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost i prosledilo svoje zaključke Beloj kući.

Rezultati izveštaja nisu objavljeni. Međutim, Derek Sizors, iz Američkog instituta za preduzetništvo, izjavio je da je video primerak izveštaja i da se u njemu zaključuje da uvoz automobila ugrožava nacionalnu bezbednost jer pogoršava trgovinski deficit.

Predsednik SAD ima rok do sredine maja da odluči koje akcije treba preduzeti u skladu sa tim izveštajem. On bi mogao da nametne carine do 25 odsto na uvoz svih automobila i auto delova, ili samo na određene artikle iz određenih zemalja.

Izgledi za tako nešto izazvali su snažno protivljenje u Kongresu, gde su doživeli kritike kongresmena iz redova obe stranke.

Automobilska industrija SAD takođe se protivi taksama, jer koriste uvozne auto-delove, što bi bilo skuplje ako bi se carine nametnule.

U svom intervjuu za Foks Biznis Netvork, Tramp je rekao da ukidanje carina za svu auto trgovinu ne bi nužno pomoglo američkim proizvođačima automobila.

"Problem je u tome što Ševrolet nikada neće biti prihvaćen u Evropi, kao što je Mercedes prihvaćen ovde, tako da to nije dobar posao", rekao je on.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak