Srpsko 'Kolo' zaigralo u Unesku

Politika 26.03.2019 16:24
Srpsko 'Kolo' zaigralo u Unesku


Naš poznati ansambl realizovao je ovo gostovanje u saradnji sa svojim višegodišnjim partnerom, Akademijom za grčke plesove i tradiciju 'Partenon' iz Pariza„Bosilegradsko krajište”, „Dubočke kraljice”, „Starobosansko nemo kolo iz Glamoča”, „Svadbeni običaji iz sela Koretište”... Kolažni program inspirisan tradicionalnim srpskim, ali i plesnim nasleđem, tokom dvočasovnog nastupa pred francuskom publikom dočarao je preksinoć nacionalni ansambl „Kolo”, pokazavši na najbolji način šta je tradicija danas. A gromoglasni aplauz posle „Spleta igara iz Srbije”, obogaćen uzvišenim osećanjem, podsetio je na nostalgiju koja i te kako muči brojne Srbe koji su za novo mesto življenja odabrali baš Francusku, a koji su sedeli u glavnoj sali zgrade Uneska u Parizu, sa 1.400 mesta, gde je i upriličen ovaj koncert.

Ansambl „Kolo” realizovao je gostovanje u saradnji sa svojim višegodišnjim partnerom, Akademijom za grčke plesove i tradiciju „Partenon” iz Pariza. U gledalištu su primećene i brojne delegacije zemalja članica Uneska, ali i srpski državni predstavnici predvođeni Danijelom Čubrilo, otpravnikom poslova, koji su dali veliki doprinos realizaciji ovog nastupa.

Paralelno s terminom održavanja ovog koncerta na drugom kraju Parizu u Srpskom kulturnom centru otvorena je izložba „Dok su padale bombe, stvarali su umetnici”, a povodom obeležavanja dvadeset godina NATO agresije na Srbiju. Postavka prikazuje radove Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, osmišljene tokom agresije koja ih je direktno inspirisala.

– Ovo je izuzetna čast i radost. Saradnja sa „Partenonom” počela je još 2014. godine, najpre razmenom iskustava i održavanjem radionica, kao vrstom međunarodne saradnje na nivou učenja i edukacije. Sve to dovelo je do planiranja projekta koji je rezultirao s nekoliko zajedničkih nastupa kojima smo želeli da na simboličan način podsetimo na prijateljstvo, istoriju i tradiciju naše dve zemlje kroz scenu i na scenu, sublimirajući i naše i njihove igre – kaže Vladimir Dekić, prvi čovek „Kola”, uz napomenu:

– Ono što je od početka bila ideja jeste da održimo koncert upravo ovde u zdanju Uneska, ali je u prethodnom periodu sala renovirana, samim tim odlagali smo i naš nastup. Ovo je, ujedno, dobar i logičan sled događaja nakon velikog uspeha, odnosno upisa kola u Uneskovu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva, iz 2017. godine.

Uigrani, veseli i nasmejani, članovi ansambla „Kolo” uspeli su da pruže odličnu scensku sliku, potvrdivši na najbolji način reči izvesnog belgijskog kritičara koji je zapisao: „U njihovim igrama nema nikakve izveštačenosti, sve je prirodno, sve dolazi iz srca i ide pravo u srce.”

– Iako sam rođen u Parizu, vukla me je ogromna želja da dođem da osetim duh Srbije u Parizu. Snažne emocije, osećanje uzvišenosti koje su mi nesebično preneli srpski igrači još jednom su me osnažili u uverenju da se koreni moraju čuvati i negovati – kaže mladi Danilo Vujačić, s kojim smo razgovarali neposredno posle koncerta.

Ekipa Ansambla „Kolo” u podmlađenom sastavu na gostovanju u Parizu brojala je ukupno 47 članova. I dok su prekjuče od ranih jutarnjih časova svi televizijski kanali objavljivali fotografije sa čuvene pariske avenije Šanzelize, na kojoj je i dalje vidljiv pečat „Žutih prsluka”: polomljena stakla, oštećene fasade, članovi Ansambla „Kolo” imali su poslednje pripreme za važan nastup. Tanane devojke usklađenim korakom s muškim delom ekipe na zavidan način predstavili su srpsku tradiciju, ali i prirodnu lepotu.

Valja primetiti da su grčke kolege iz Ansambla „Partenon” bile više nego ljubazni domaćini svojim srpskim kolegama vodeći računa i o najsitnijim detaljima. Među njima prednjačio je Dimitri Sijasiridis, umetnički direktor grčkog ansambla. Ovaj potomak dobrostojeće grčke porodice koja decenija unazad živi u Francuskoj okupio je brojne potomke grčkih iseljenika u Ansamblu „Partenon”. Mahom su svi rođeni u Francuskoj, ali je zadivljujuće videti koliko drže do grčke kulture i tradicije.

– Repertoar za nastup na sceni Uneska smo brižljivo koncipirali, jer predstavljamo nacionalne kulture Grčke i Srbije. Sa srpskim kolegama osetili smo od prvog susreta pozitivne emocije, a sada smo na licu mesta pokazali sličnosti u igru, muzici, kostimu – kaže Sijasiridis. Članovi oba ansambla okupili su se ponovo juče na zajedničkom ručku, na kojem su najavili nastavak saradnje i nove zajedničke nastupe.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak